Разминахме се на косъм от смъртоносни домати!

Автор: Надя Петрова

доматена фиеста

В Испания с такива домати си спретват фиеста, а у нас подхождат строго към тях. Защо бе!

Днес шефът на Агенцията по храните съобщи, че на пловдивска борса били засечени 16 тона домати с изтекъл срок на годност. Те били конфискувани и унищожени, за да не стигнат до потребителите Е, успокоих се. Разминахме се на косъм! Представяте ли си какво щеше да стане ако тръгнат да ни лъжат с 16 хиляди килограма домати, които са с изтекъл срок на годност, а не им личи.

Съобщението на Министерството на земеделието и храните е смайващо, меко казано. Защото, първо, в Пловдив има само една борса. Нарича се Пловдивска стокова борса и на нея домати не се продават. Никога не са се продавали, между другото. Доматът не е борсова стока и това не е чак толкова специфична информация, че да не се знае, ей така, от обща култура. Обикновено по борсите у нас и по света се продават пшеница, царевица, слънчоглед, какао и други такива. Но не и домати, дини, петмези и тем подобни.

После, много озадачаващо звучи „спрени домати с изтекъл срок на годност“. Като чуя такова нещо, няма какво друго да си представя освен скапан домат, който обаче ако го доскапем още малко, ще е годен да стане на лютеница например. Или на доматен сок. Или на белени домати в буркани. Добре де, те защо ще спират такива домати! И не само ги спират, ами ги и унищожават. (Как ли са ги унищожили? В газова камера? В яма? Хм…) То е ясно, че търговецът може да ги продаде за десетина стотинки най-много и хем той ще е доволен, хем и купувачът, който ги е купил да ги консервира. 

Съвсем друг въпрос е, че като четеш такова комюнике, се успокояваш. Ето, държавата бди над здравето ни. Конфискува, унищожава, глобява лошите и не дава косъм да падне от главите ни. А както се разбира от съобщението, здравата работа ще продължи със същото усърдие и отговорност и в следващите дни.

Leave a Comment