Германия забрани със закон клането на малки мъжки пилета от 1 януари 2022 г.

пиленца за проданФедералното правителство прие законодателство за забрана на масовото убиване на мъжки пилета от 1 януари 2022 г. Решението означава, че Германия е първата държава, която забранява убиването на мъжки пилета със закон.

Масовото клане на мъжки пилета ще бъде забранено в Германия от началото на следващата година, съобщи Бундестагът в четвъртък. Тази практика отдавна се критикува като неетична.

Пилешките ферми по света традиционно избиват милиони мъжки пилета малко след излюпването, тъй като те не могат да снасят яйца и не са подходящи за производство на месо, което означава, че отглеждането им не би било икономически изгодно.

Земеделският министър Юлия Кльокнер, която е предложила законопроекта , заяви, че не смята, че премахването на пилета „е етично приемливо“.

Федералният административен съд на Германия реши през 2019 г., че опасенията за хуманно отношение към животните надвишават икономическите интереси на фермерите, които желаят да практикуват раздробяване на пилета, и обяви тази практика за допустима само за преходен период.

Сега от германските фермери ще се изисква да използват технология за предотвратяване на раждането на мъжки пилета, като идентифицират пола на животното, преди да се излюпи.

На по-късен етап от прехода, който ще влезе в сила през 2024 г., ще бъдат разрешени само методи, използвани много по-рано в процеса на инкубация, целящи да гарантират, че ембрионите не изпитват болка. Бундестагът заяви, че иска да даде време на земеделската индустрия да се адаптира към новата правна ситуация.

Само в Германия всяка година се избиват около 45 милиона мъжки пилета по начин, която защитниците на хуманното отношение към животните наричат ​​„раздробяване на пилета“.

Leave a Comment