Христо Бозуков: Едва 56% от средствата за ПРСР са усвоени, последни сме в ЕС

До края на септември ще е отворена мярка 4.1, до края на ноември – мярка 4.2

пресконференция Христо Бозуков

Земеделският министър Христо Бозуков представи днес пред журналисти двама от заместник-министрите – Атанас Добрев, който всъщност остава на поста си заради дългогодишния си опит в ДФ „Земеделие“ и като знак за приемственост. И Крум Неделков, който идва от преподавателската катедра на Тракийския университет. Министърът намекна, че по-късно ще има и още двама нови заместници.

За седем дни откакто е на министерския пост, Христо Бозуков е провел 14-15 срещи както с браншови организатори, така и с преработватели, горски предприятия, ловни структури и други.

„Проблемите са толкова много и важни“, обобщи министърът.

Относно отворената инвестиционна мярка 4.1 той каза, че е получил различни предложения, някои от които разнопосочни. В едно искане браншовиците са се обединили и то е приемът да бъде удължен. Затова министър Бозуков заяви, че вместо до 23 юли, проекти ще се приемат до края на септември.

Мярката за преработватели 4.2 също ще бъде отворена в средата на юли, но по нея ще може да се кандидатства до края на ноември, каза още той.

Искането от страна на Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) да се диференцират секторни бюджети, не може да бъде изпълнена, но пък средствата по мярка 4.1 са толкова много ( 422 218 104 лв. ), че според министъра ще има пари за всички.

Христо Бозуков е получил уверение от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев, че всички плащания вървят по график. Почти всички субсидии са изплатени, остава са се преведат средствата за пасторализъм. Това обаче зависи и от еко-министерството, което трябва да подаде справка за националните паркове.

На въпрос дали ще има още рокади в агенциите към МЗХГ и във фонд „Земеделие“ аграрният министър отговори, че в момента се извършва функционален анализ на структурите към МЗХГ, резултатът от който ще покаже дали са необходими кадрови промени. Христо Бозуков обаче не спести критики към фонда. По думите му бюджетът по ПРСР за целия период 2014-2020 г. е усвоен едва на 56% и с тази скорост на изпълнение сме на последно място в ЕС. Той даде пример с горската мярка 8.6, която е трябвало да се отвори през 2018 г., но мярката стартира минала седмица. Той обаче допълни, че това вероятно не се дължи единствено на управлението на Васил Грудев, тъй като преди него е имало и други шефове на фонда.

Министърът каза, че засега е сменен единствено директорът на Агенцията по горите. Природозащитникът Александър Дунчев зае мястото на Мирослав Маринов. Самият Маринов като „качествен“ ръководител е изпратен да въведе ред в Югоизточното държавно предприятие.

Попитан дали ще се намерят средства за подпомагане на пчеларите и на розопроизводителите – първите заради загубата на пчелни семейства, вторите, заради ниската изкупна цена на розовия цвят – министърът отговори, че бюджетът не е актуализиран и едва ли производителите на маслодайни рози ще бъдат подпомогнати допълнително извън помощта, която косвено ще получат чрез розопреработвателите.

„Има останали средства по ПРСР и ще видим как можем да подпомогнем пчеларите“, отговори за другия бранш Бозуков.

Прочети още: Земеделският министър съобщи за съмнителни обществени поръчки на „Напоителни системи“ (продължение)

 

 

Leave a Comment