Земеделският министър съобщи за съмнителни обществени поръчки на „Напоителни системи“ (продължение)

Христо Бозуков призна е, че е трудно да намери двама честни и отговорни експерти, които да заемат постовете на заместник-министри
Напоителният канал е точно до нивите на фермера

Напоителният канал е точно до нивите на фермера

Земеделският министър Христо Бозуков не одобрява взетото на централно ниво (в правителството на Бойко Борисов) решение към „Напоителни системи“ЕАД да се насочат 847 млн. лв. от Плана на възстановяване и устойчивост. Това заяви той на днешната пресконференция в МЗХГ.

Виж I-та част на пресконференцията тук: Христо Бозуков: Едва 56% от средствата за ПРСР са усвоени, последни сме в ЕС

Не може същите, които разбиха напоителните системи в страната, сега да ги възстановяват, коментира той.

В същото време доставката на поливната вода е необходима и важна за цялото селско стопанство. Въпросът е дали средствата ще се използват от държавното дружество целесъобразно и ефективно, посочи дилемата Христо Бозуков.

Той каза, че е научил за стресиращи обществени поръчки на „Напоителни системи“. Примерът, който даде, е с поръчка за бетон, който ако се закупи от близкия бетоновъзел, струва 80 лева за тон. Но цената в обществената поръчка е 300 лева за тон, за да се достави до Бургас.

Министър Бозуков заяви, че е притеснен относно реалната възможност подобни обществени поръчки в практиката да се приложат и при усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Той посочи, че на пръв поглед всичко в държавното напоително дружество по закон изглежда правилно, но за да се установят нарушенията, е необходимо да се извърши одит.

Запитан кои ще са другите двама заместник-министри, Христо Бозуков отговори, че за този пост търси „честни и отговорни експерти“. „Доста е трудно“, призна той.

За това, че е трудно, говори и фактът, че вече 11-ти ден след обявяването на служебния комитет, земеделското министерство не може да завърши с кадровите промени на върха.

Бозуков каза, че и за него би било по-добре да е окомплектовал вече ръководния състав, тъй като в момента той поема работата на липсващите заместници.

Като свои съветници министърът спомена Явор Гечев, Емил Дърев и Светла Бъчварова.

 

 

Leave a Comment