България е загубила 72% от животновъдните ферми от влизането ни в ЕС досега

Според еврокомисаря Войчеховски драстичното намаляване на малките и средни стопанства се дължи на грешна обща селскостопанска политика

Павел Драганов с коча победител НикоОт влизането си в Европейския съюз досега България е загубила 72% от животновъдните си ферми. Със същия процент са редуцирани и стопанствата в Словакия. В Унгария са изчезнали 48% от животновъдните ферми, а в Полша 54%.

Анализ на английския вестник „Гардиън“, цитиран от „Сега“, показва, че броят на животновъдните ферми само в ЕС (без Хърватия), е намалял с 3.4 до 5.6 млн. между 2005 и 2016 г. – последната година, за която са налице изчерпателни данни.

Факт е обаче и че броят на отглежданите птици и добитък се увеличава. А това означава, че има голямо окрупняване, и че малките ферми или вече ги няма, или са изправени пред огромен риск. Общият брой на всички видове ферми в ЕС е намалял през същия период от 14,5 на 10,3 млн, което е с около 30 процента,

Около 80% от субсидиите за директни плащания в размер на 40 млрд. евро за страните от ЕС отиват само за 20% от фермерите.

Януш Войчеховски, комисар на ЕС по земеделието, заявява, че процесът на намаляване на малките животновъди трябва да спре. Той смята, че изчезването им се дължи на грешки в Общата селскостопанска политика (ОСП). „Подкрепата беше прекалено насочена към индустриалното земеделие и животновъдство и недостатъчна за малки и средни ферми“, казва Войчеховски.

Реформите на ОСП, които ще бъдат предложени от ЕС днес и на 26 май, ще включват мерки за насърчаване на фермерите да оставят повече пространство за дивата природа, да приемат органични стандарти за добитъка, повече хуманно отношение към животните, по-малко химически торове и пестициди и заздравяване на почвите.

„Защитата на малките и средните ферми е приоритет. Не е вярно, че се нуждаем от все по-големи ферми за продоволствена сигурност. Малките ферми могат да осигурят продоволствена сигурност за гражданите на ЕС“, посочва еврокомисарят.

Връщането към малките ферми в ЕС, като цяло, обаче изглежда все по-малко вероятно. Във Франция, Германия и Холандия над 1/3 от фермите са изчезнали от 2005 г. Близо 120 000 птицеферми са загубени във Франция между 2005 и 2016 г. и близо 36 000 в Германия.

Броят на птиците в земеделските райони в ЕС за три десетилетия е намалял наполовина. Популациите на насекоми също спаднаха – в Германия, например, с три четвърти за 25 години.

Сделката за нова Обща стопанска политика, която трябва да бъде обявена тази седмица, вероятно няма да доведе до генерална трансформация на селскостопанската политика на ЕС, скептични са от неправителствените организации в защита на природата.

 

Leave a Comment