Пастир спаси от сигурна смърт 6-ма бегачи

Пастирът спасител в Китай, пещера

Аз съм обикновен човек, който направи нещо съвсем обикновено, каза Жу Кеминг след кошмарния ултрамаратон

Пастир бе приветстван като герой за спасяването на шестима бегачи в ултрамаратона в Китай, в който загинаха 21 участници миналата събота.

Жу Кеминг разказа, че е пасял овцете си в северозападната провинция Гансу, когато дъждът започнал да вали и температурата рязко паднала. За същия ден прогнозата за времето била, че ще има малко вятър и дъжд, но нищо толкова екстремно като това, което се е случило.

Близо до пастира внезапната промяна на времето беше хванала в смъртоносен капан бегачи в състезание на 100 км.

Жу се приютил в пещера, където съхранявал храна и дрехи за спешни случаи, но докато бил вътре, видял пострадал бегач.

Пастирът разказал на китайските държавни медии, че е придружил бегача в пещерата, масажирал е ръцете и краката му и е запалил огън, за да изсуши неговите дрехи.

Още четирима бедстващи бегачи влезли в пещерата и казали на овчаря, че навън има още хора, някои от тях вече в безсъзнание, съобщи агенция Франс прес.

Въпреки силната градушка и ниските температури, Жу Кеминг излязъл да търси и спаси други пострадали бегачи.

„Искам да кажа колко съм благодарен на човека, който ме спаси“, написа бегачът Джан Сяотао на сайта на китайската социална мрежа Weibo. „Без него щях да си остана там“, пише той.

Според докладите пастирът Жу е спасил трима мъже и три жени. Той заяви пред държавните медии, че е „просто обикновен човек, който е направил съвсем обикновено нещо“.

„Навън имаше хора, които не можеха да бъдат спасени“, каза той. „Имаше двама мъже, които бяха безжизнени и не можах да направя нищо за тях. Съжалявам.“

Спорната надпревара се превърна в източник на възмущение в Китай, след като организаторите очевидно пренебрегнаха предупрежденията за екстремно време.

Състезанието беше спряно и започна мащабна спасителна операция след съобщения, че някои от 172-те бегачи са изчезнали.

Съобщава се, че много от заседналите бегачи са страдали от хипотермия и са се загубили по маршрута, тъй като проливният дъжд и градушка са повлияли на видимостта.

Сред 21-те състезатели, които загинаха, беше Лианг Дзин, един от най-успешните ултрамаратонци в Китай. Лианг  е започнал състезанието само с къси панталонки, тънко яке и бейзболна шапка.

31-годишният спортист бе спечелил множество състезания на дълги разстояния в Китай, включително и маратона Ултра Гоби през 2018 г. – 400 км състезание през пустинята.

Друга жертва, 34-годишният Хуанг Гуанджун, е с увреден слух и не може да говори, се казва в съобщенията. Той беше известен с това, че спечели маратона с увреден слух при мъжете на Националните параолимпийски игри през 2019 г. в Китай.

 

Leave a Comment