Експертът: Зеленчуците да се пръскат срещу трипс и листни въшки през 7 до 10 дни!

Сега се третира срещу трипс и листни въшки, които пренасят вирусни заболявания. Когато стане горещо и сухо, започва борбата срещу акари
Доц. Петър Чавдаров

Доц. Петър Чавдаров

Изнасянето на зеленчуците от семейство Картофови (Solanaceae) на полето започна в началото на май. Това са домати, пипер и патладжан. До момента няма поражения по тези култури, но тъй като тези растения са особено чувствителни на нападения, след превалявания трябва да се третира, доц. д-р обясни Петър Чавдаров, който е специалист по растителна защита в Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ в град Садово, област Пловдив.

„Тук трябва да се постави на фокус пренасянето на някои вирози от векторите трипс и листни въшки. Превантивните пръскания вече трябва да са започнали, защото при допускане на плътност на листни въшки сортовете, които нямат устойчивост, се разболяват. Тук визирам вирусни болести като краставична мозайка по краставиците и растенията от семейство Тиквови, и бронзовост по доматите и пипера, и особено при оранжерийните пипери.

Хубавото е, че селекционерите вече създадоха сортове домати и пипер, които са устойчиви на бронзовост. Но въпреки това не бива да се допуска плътност, особено на трипса, защото когато този неприятел влезе в цветовете на пипера, дори сортът да е носител на устойчивост, се получава изкривяване на плодовете. То води до продукция с по-ниско качество и финансови загуби за производителя.

Друго, на което трябва да се обърне внимание, е борбата срещу тютюневия трипс, защото той силно поразява патладжаните. При голяма плътност плодните дръжки почерняват, защото трипсът смучи сок от зелените  части. Получават се некрози, които намаляват едрината на плодовете, влошават търговския им вид и ощетяват търговската реализация. Самите плодове изглеждат наистина доста грозни, когато се допусни висока плътност на тютюневия трипс.

При полските зеленчуци превантивната растителна защита включва третиране през 7 до 10 дни срещу неприятелите, за да се регулира плътността на листни въшки и трипс. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) има регистрирани инсектициди срещу тях (виж списъка с разрешени инсектициди на стр. 91 ТУК).

Прочети още: Дагонис® – Новият универсален SDHI фунгицид от БАСФ за зеленчукови култури

При патладжаните в последните години гъбното заболяване вертицилийното увяхване вече е изместено като нанесени щети от бактерийното увяхване. Патогените нападат слабите растения.

Бактерийните заболявания – пази Боже да няма нападение от трите системни бактерии! Те причиняват бактерийно изсъхване, бактерийно увяхване и сърцевидна некроза. Срещу тях няма регистрирани препарати за борба. Те се развиват в проводящите съдове на растенията и водят до тежки поражения по доматите, особено при полски условия. За да се установи, че растенията са болни от тези бактерийни вредители, се правят допълнителни анализи, извършва се изолация върху изкуствени хранителни среди, оцветяват се бактериите по метода на Грам и т.н.

Признаци, по които стопаните могат да се ориентират, че растенията им са засегнати от бактерийно заболяване са следните: първоначално започва леко просветляване на долните листа, които бързо изжълтяват. Постепенно хлорозата преминава в некроза първо на долните етажи. В обедните часове увяхва цялата листна маса. През нощта се възстановява, но все пак за няколко дни растенията увяхват напълно и всички листа потъмняват. Ако се разреже стеблото, се виждат унищожените проводящи тъкани, заради което растението е престанало да се храни.

Преди много години назад във времето масово се използваха антибиотици за лечение на бактерийните болести, но те вече са забранени.

Превенцията е в извършване на сеитбооборот с култури, които не се засягат от тези бактерии като краставиците например. След три години почвата се самоочиства от  бактериите и отново могат да се засаждат домати и патладжани.

Добър и евтин вариант за унищожаването на тези бактерии, особено за оранжерийното производство, е соларизацията на почвата – за два месеца през лятото при висока температура. Със соларизацията почвата се очиства от всички видове бактерии и вируси. Тя се покрива в 40 микрона полиетилен, като преди това се изорава и се навлажнява добре. Когато това се направи както трябва, температурата под полиетилена достига над 50 градуса. Така се унищожават и плевелите. Почвата добива вид на кафе и няколко години след това няма никакви проблеми.

Прочети още: Соларизация в оранжериите през август унищожава упорити патогени. Как се прави?

В последните години доста нападения от акари се наблюдават по патладжаните и домата особено, когато патладжаните влязат в плододаване, защото те развиват голяма листна маса. За да бъде третирана ефикасно третирането, трябва да се използват не само тракторни пръскачки, но и ръчни моторни, за да може долните листа да бъдат добре третирани. Акарите тръгват отдолу. Когато растението бъде нападнато от тях, започва листопад.

Отгук нататък условията за развитие на акари са много благоприятни, защото започват летните сухи месеци. Във влажно време няма как да срещнете акари.

Доматите се третират основно срещу гъбните болести алтернария и картофена мана, които са икономически най-важните заболявания при тази култура. Те се предизвикват от въздушно преносими патогени.

Без намесата на специалисти по растителна защита в големите зеленчукови градини, нещата не се получават“, констатира доц. Чавдаров.

 

 

Leave a Comment