Коригират Закона за горите и Наредбата за дървесина

седмица на гората„Имаме възможността да се обединим и да вървим към създаване на условия за  развитие на устойчив горски сектор“, заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова при откриването на второто заседание на работната група за промени в горското законодателство.

По време на заседанието бяха разгледани проекти на текстове за промени в Закона за горите и Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти. Дискутирани бяха предварително постъпилите предложения за изменения в Закона, които в по-голямата си част засягат стопанисването на горски територии и ползването на дървесина и недървесни горски продукти. Членовете на групата обсъдиха сроковете за залесяване на сечища и опожарени горски територии, определението за местни фирми и условията за дърводобив от тях,  промени за управлението и стопанисването на общинските гори и др.  Предстои да бъдат направени и допълнения в някои от текстовете, отнасящи се до Фонд „Инвестиции”. 

Подготвените проекти ще бъдат представени за широко обществено обсъждане със заинтересованите страни и неправителствените организации. 

В работната група са включени представители на Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите, браншови организации от горския и дървопреработвателния сектор, сдруженията на собствениците на недържавни гори, Съюза на лесовъдите, научни работници и синдикати.

Leave a Comment