Държавата ще гарантира на 100% банкови кредити на малки и средни предприятия

Условието е дружеството-кандидат да има поне 3-годишна история. Заемите ще бъдат до 70% от оборотите от  2019 или 2020 г., а срокът на погасяване ще е 7 години. Мярката ще се прилага за всички сектори, в тоза число и за самоосигуряващи се

париДържавата ще гарантира с 2.5 млрд. лв. банкови кредити без обезпечение за малки и средни предприятия. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков на специална пресконференция за новите антикризисни мерки. В нея взеха участие вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев и финансовият министър Асен Василев.

„Държавата ще гарантира на 100% обезпеченията по заемите и така ще развържем ръцете на банките, които държат огромни свободни средства, но не могат да ги вкарат в засегнатите от ковид-кризата сектори, като туризма например“, поясни министър Петков.

Процедурата за кандидатстване ще бъде бърза и лесна, като кредитите ще се получават до 10 дни от подаване на заявлението.

За да получат заеми, фирмите трябва да имат поне три годишна история, която ще се доказва пред банките с документи. Размерът на кредитите ще бъде до 70% от оборотите от една от двете по-добри години – 2019 или 2020 г. Срокът на погасяване ще е 7 години. Дружества от всички сектори ще могат да кандидатстват.

От мярката ще могат да се възползват и самоосигуряващи се лица.

Новата гаранционна програма е получила одобрение от Европейската комисия.

Мярката за подкрепа на заетостта 60/40 ще бъде удължена с още два месеца – юни и юли, обяви социалният министър Гълъб Донев. Схемата ще продължи да действа в модифирана версия, пригодена към възстановяването на икономиката, като за продължаването й е необходима нова нотификация на ЕК.

 

Leave a Comment