Имаме същия процент сол в кръвта, потта и сълзите си, какъвто е в океана – майката на живота!

Черно мореТазгодишният Световен ден на океаните, който отбелязваме днес, 8 юни, се ангажира с целта да се защитят поне 30% от „синята планета“ до 2030 г. Морският живот изчезва с двойно по-голяма скорост от този на сухоземните видове.

Покривайки повече от 70% от земната повърхност, океаните произвеждат поне 50% от кислорода на планетата, в тях се намира по-голямата част от биологичното разнообразие на Земята и са основният източник на протеини за повече от милиард души по света. Океанските или така наречените „сини“ икономики и общности трябва да станат пазители на устойчиви морета, които са системата за поддържане на живота на Земята, пише Дойче веле.

Основното за устойчивостта на океана е спирането на широко разпространения прекомерен и нелегален риболов, който застрашава силното биоразнообразие на морски живот по целия свят. Докато китайските траулери са в центъра на вниманието за ограбване на водите например в Латинска Америка, Грийнпийс отдавна призовава за унищожаването на застрашения червен тон в Средиземно море и настоява за създаването на морски резервати.

Големият тихоокеански боклук е масивен остров от пластмаси и микропластмаси, който сега е два пъти по-голям от щата Тексас. Смята се, че включва 1,8 трилиона пластмасови парчета и съставено от 80 000 тона отпадъци. Нарастващият морски боклук олицетворява откъсването на човечеството от онова, което писателката Рейчъл Карсен нарича „онази велика майка на живота, моретата . “

„Всички ние имаме във вените си точно същия процент на сол в кръвта си, който съществува в океана и следователно имаме сол в кръвта, в потта и в сълзите си“, каза някога президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди, подчертавайки симбиотичната връзка на човечеството с водата. „Ние сме обвързани с океана. И когато се върнем в морето“, продължи той, „ние се връщаме откъдето дойдохме.“

Leave a Comment