Многодневни трудови договори и държавни помощи за плодове и зеленчуци няма да има

Инвестиционната държавна схема за оборудване с хладилници и мрежи против градушка няма да се отвори с остатъчните средства преди октомври, стана ясно на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

берачки на череши почиватМногодневните трудови договори, които се прилагаха миналата година при наемния труд в производството на плодове и зеленчуци, през тази година няма да има. Секторът си остава с мъчителните еднодневни договори. Това е лошата новина, която зам.-министър Явор Гечев е съобщил на проведения днес Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който току-що приключи. През 2020 г. в извънредното положение социалното министерство направи този жест към стопаните, но за тази година нещата не са уредени нормативно, е съобщил зам.-министърът.

Браншовиците от сектор Плодове и зеленчуци са решили да потърсят директна връзка с Министерството на труда и социалната политика за ползването на многодневни договори, защото въпросът е изключително важен за производителите.

До края на юни ДФ „Земеделие“ ще изплати обвързаната подкрепа за стопаните, за които имаше назначени допълнителни проверки. В същия срок ще получат държавната помощ за зимните пръскания и тези, които отново заради контролните функции на фонда останаха извън плащанията.

Сектор Плодове и зеленчуци не може да разчита на допълнителни държавни помощи, тъй като липсват средства за тях, е станало ясно на консултативния съвет.

Няма средства и за поощряване на преработвателите да изкупят повече българска продукция и да я платят на стопаните навреме. През 2020 г. бе определен de minimis с бюджет от 3,2 млн. лв. по тази схема за преработвателните предприятия. Въпреки че помощта бе в размер на 2-3 до 14 стотинки на килограм изкупени плодове и зеленчуци, тя се отрази благотворно върху сектора, обясни Димитричка Търпанова от Добруджански  овощарски съюз. „Вкараната в цехове продукция бе изплатена на производителите още през октомври, а доста от земеделците, които дотогава нямаха достъп до преработвателните фирми, успяха да им продадат стоката си“, поясни тя.

Инвестиционната държавна помощ за оборудване с хладилници, линии за заготовка и мрежи против градушка няма да се отвори от 1 юли с остатъчния бюджет, тъй като срокът за отчитане на разходите е удължен до края на септември. Така нов прием с остатъчни около 6 млн. лева може да има чак от октомври нататък. Тъй като тази помощ е нотифицирана да действа до края на 2022 г., браншовиците настояват да се определи нов бюджет и схемата да продължи да работи и през следващата година.

 

 

Leave a Comment