Агрометеорология: Градушки, превалявания, хладни дни

Прогноза за периода 11-17 юни

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

пшеницаИ през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Прогнозираните валежи ще поддържат добри влагозапасите в горните почвени слоеве и условията за вегетация на пролетните култури. Падналите валежи през първото десетдневие на юни повишиха почвените влагозапаси в 50 и 100 cm слой. В по-голямата част от страната, с изключение на крайните източни и югоизточни райони, те достигнаха нива до 80-85% от ППВ (пределна полска влагоемност).

През повечето дни от периода развитието на земеделските култури ще се осъществява при температури под климатичните норми.

През второто десетдневие на юни при царевицата ще протича листообразуване, при слънчогледа засят в агротехнически срок – формиране на съцветие, при зърнено-бобовите култури (фасул,соя) – бутонизация и цъфтеж (Силистра, Павликени). При ечемика в полските райони ще преобладава восъчна зрелост. При пшеницата ще протича млечна зрелост, преход от млечна към восъчна и восъчна зрелост при посевите на места в Дунавската равнина (Бъзовец) и в южните райони на страната. При рапицата ще се наблюдава фаза узряване.

И през следващия период се прогнозира  повишена вероятност за градушки и риск от полягане на посевите със зимни житни култури. Високата атмосферна влажност и прогнозираните поднормени температури през периода, ще създават условия за развитие на късно кафяво гниене по плодовете на черешите, сиво гниене по ягодите, струпясване и сачмянка по овошките, мани по лозата и зеленчуковите култури. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в края на периода.

Leave a Comment