Злато с две рогца – градинският охлюв

200 ферми в страната отглеждат по специален начин изключително полезните животинки
охлювБългарският градински охлюв се оказа живо злато с две рогца. Това сочат финансираните по програма „Конкурентноспособност“ изследвания на Института по органична химия към БАН и катедра „Генетика” на Медицинска академия. Учените изследват слузта на дребните твари, а също така месото и кръвта, и откриват доказателства за лечебните им свойства. Това разкри вчера пред Българското национално радио  д-р Александър Долашки от Института по органична химия към БАН.
 
стопанство за охлюви

200 ферми за охлюви има в страната

Д-р Долашки посочи, че в страната има вече около 200 сертифицирани ферми за отглеждане на градински охлюви  от вида Хеликс асперса /Helix aspersa/. Грижите по животинките са специални и отговарят на екологичните норми. Мекотелите в тези ферми се хранят със специално засадени детелини и екологично чист фураж от биопродукти. След като се получи слузта от тези охлюви, те се преработват в специален цех и от пречистеният екстракт вече се създават козметичните продукти и хранителните добавки. Всички тези продукти са сертифицирани, като интересът към тях е наистина огромен. Продуктите от охлюви се пласират в шест държави от ЕС, като в България потреблението също се засилва поради ефикасността им.

Градинският охлюв се използва успешно в лечението на язви, гастрити, заличаването на белези и други, обясни д-р Александър Долашки. Лечебните им свойства са били известни на древните хора. Установено е, че варените охлюви притежават успокоителни свойства. Също така е установено след дългогодишни изследвания, че в кръвта на охлювите се съдържа протеина хемоцианин, притежаващ силни антитуморни и антибактериални свойства. Освен това той има и имуностимулиращи качества. Във връзка с тези изследвания преди години е пуснат на пазара продукт срещу рак на пикочния мехур. Продукта се продава предимно в Западна Европа. След влизането на пазара на този продукт логично се засили интереса към охлювите и към протеина хемоцианин и оттам започнаха изследвания за други лечебни свойства на охлювите. Например месото от охлюви е търсено поради ценните и полезни хранителни вещества, които съдържа. Става въпрос най-вече за по-широкото и разнообразно съдържание на протеини, достигащо до 51 процента, което е по-високо в сравнение с другите консумирани меса. Хранителната стойност на този вид месо се подсилва и от съдържанието на почти всички видове аминокиселини, които са необходими на човека. След изследване на клетъчните и молекулярни компоненти е установено, че охлювът отделя секрет, чиито състав е близък до този на човешката кожа и поради тази причина той притежава регенериращо действие върху нея, което предизвиква също голям научен интерес.

Нашите учени са установили, че хемоцианинът, извлечен от българския градински охлюв, е по-активен в сравнение с този от други подобни мекотели. Това, което те задълбочено изследват в последните две три години, е и слузта от охлюва, която се пречиства и обработва. На базата на всички тези изследвания върху охлювите, се започва създаването на различни козметични продукти, а също така и хранителни добавки. Козметичните продукти са предимно гелове и кремове за регенериране на кожата, докато хранителните добавки са различни сиропи с ефект срещу язва и гастрит, тъй като екстрактът от охлюви, намиращ се в тези сиропи, въздейства върху регенерирането на лигавицата на стомаха. Създават се и продукти с екстракт от охлюви, пак хранителни добавки, които действат благотворно върху костната система и върху ставите. Освен всички тези споменати действия, нашите изследвания показаха, че слузта от охлюви има и специфични антибактериални свойства. В изучаването на свойствата на продуктите от охлюви българските учени си сътрудничат с колеги от Германия, Белгия и Италия.

 

Leave a Comment