Агрометеорология: Край на валежите от другата седмица! Време е за жътва и растителна защита

Седмична прогноза за периода 18-24 юни

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

жътва, церемонияПрез изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от неустойчиво време с чести валежи, на много места в полските райони на страната с количества между 30-60 l/m2 – Добрич, Карнобат, Велико Търново, Шабла, Силистра, Разград, Ловеч, Бургас, Кнежа, Казанлък.

Поднормените температури през периода забавиха темповете на развитие при земеделските култури.

Следствие на падналите валежи нивата на почвените влагозапаси се повишиха и подобриха условията за развитие на пролетните култури – царевица и слънчоглед.

През първите дни на следващия период агрометеорологичните условия отново ще се определят от неустойчиво време с валежи. През останалата част от периода се прогнозира стабилизиране на времето, постепенно повишаване на температурите и нормализиране на топлинните условия, при които ще се осъществяват вегетационните процеси при земеделските култури.

При пшеницата ще протичат фаза млечна зрелост и преход от млечна към восъчна зрелост.

При ечемика масово ще се наблюдават фазите восъчна и пълна зрелост и приключване на фенологичното му развитие.

При рапицата ще протича узряване.

При царевицата и слънчогледа ще продължава листообразуването и увеличаването на вегетативната маса.

В началото на периода на места не са изключени локални интензивни валежи и вятър, които да нанесат допълнителни щети по земеделските култури.

Условията през първата половина от периода временно ще ограничават възможностие за извършване на сезонните агротехнически дейности с приоритетно значение сред които е реколтирането на узрелите посеви с ечемик.

През втората половина от периода прогнозираното относително сухо време ще позволява провеждането на растителнозащитните пръскания при трайните насаждения и зеленчуковите култури, и жътвата на ечемика.

Leave a Comment