Родопското село Хухла кани на мистериозен празник

Той ще се проведе на връх Илинден с богата художествена програма
Хухла - река Арда

Река Арда също е включена в сценария

„Мистериите на Хухла“ – така източнородопското селце е нарекло празника си, на който кани всеки български авантюрист и любител на природата. Той ще се проведе на 20 юли, на връх Илинден. Вече са избрани и двамата носители на приза „Почетен селянин на 2013 г.“

Мистериозната програма е разделена на две основни части. Първата част, на водопадчето-светилище, ще започне преди обяд, в 11 часа,според програмата, замислена от писателя и издател Иван Бунков. „Голямо литературно четене ще падне, водено от Слави Георгиев, главен мениджър на СБП. Ще участват поети с китари и без китари – Бойко Георгиев, Балчо Балчев, Гинчо Павлов и др…Ще ручи каба гайда – Тома Томов. Родопски песни ще се издигат на възбог към небето. Гръцки ритми ще ни спешават хванати ръце за ръце с Костас Хулелис. Природата ще пее с нас чрез звуците на птиците и водопада“, обяснява живописно Бунков.

На обяд и след обяд Мистериите мистерясват под прохладните сенки на Големите чинари, до студените води на река Арда. На импровизирана сцена ще вървят надпяване и надсвирване, а и наддумване. Всеки може да вземе микрофона и да покаже какво може. Художници ще се включат на живо като рисуват на място.

Журналисти от хасковския вестник „Каунь” ще зачетат свои хухленски репортажи. А гостите на събирането могат да правят всичко разрешено от закона. Да скачат във водата, да съзерцават реката или да хвърлят камъчета по талвега й. А може пък и с две очи да гледат към чеверметата – агнешки и ярешки, които ще се въртят майсторски на пясъка на шиш. Или да следят сръчните пръсти на готвачите, дето на място ще пекат пилета под тенекия. Или пък да се облизват до горещите мекици, заляти без сметка от узрял златист хухленски мед, подарък от Атанас Костов. 

Късно след обяд попяли, послушали музика и стихове, позабъркали в свещените води на Арда, дремнали и ободрени, гостите се насочват към Хухла.

В 18,30 часа в реновираната Костадин Георгакиева къща ще се открие Голямата художествена изложба на майсторите на четката Владимир Пенев, Владимир Чукич, Павлина Чукич, Хари Ананасов, Христо Габеров, Пенка Атанасова и др.

В Големия салон на селския хоремаг в 19 часа ще се развихри истински селски благотворителен коктейл. Баници, зелници, тиквеници, риба, пити, питки, колаци, къпана баница, баклава и мед, сусамки, плодове, тахан и за изтънчените кулинари – домашно козе сирене, домашно овче сирене, прясно снежно бяло масло и 150 литра прясна изстудена козя бърканица /който не я е опитал, не я пожелал отново/!

Е, и кебапчета на скара ще има. Ще църкат цял ден и нощ.

В 19.45 часа – полагане на венци пред паметника на избитите преди 100 години хухленци. Специална панихида ще се отслужи на 5 октомври т. г., когато хухленци отново ще се съберат.

В 20 часа – поемане към хълма Свети Илия над селото. Свещен ритуал пред кладенеца на светилището от 12 век преди новата ера – жените от певческа група от село Свирачи ще открият Вечерните мистерии. 

Дошлите се черкуват в параклиса на върха и заемат място на построения за целта амфитеатър. Там в 20.30 часа започва концертът на формация Нешко Нешев и приятели. А това означава, че вечерта на 20 юли, тук в небето над три държави – България, Гърция и Турция, ще се въздига към звездите тракийска и родопска народна музика, а български евъргрийни ще се преплитат с арии от известни оперети. Защото сред приятелите на Нешко Нешев ще бъдат Елена Чаушева – вокал, Гинка Иванова – вокал, Младен Малаков – кларинет, Тома Томов – каба гайда, Иванка Христева – вокал, и др.

Кулминацията на феста ще е обявяването на новите двама Почетни селяни на Мистериите на Хухла. В спектакъла ще вземат участие и журналистите от хасковския вестник „Каунь“, начело с главния редактор – актьорът, драматург Янко Митев. Студентът с хухленски корен от Факултета по журналистика Десислав Лафчиев ще представи шоуто си „Без душ”.

А мало и голямо, както винаги ще затанцува с най-новите песни на Богдана Петрова, незрящият БГ талант, момичето с хухленски корен, което разплака и жури, и публика на „България търси талант“ с неземния си глас.

Призори, при изгрев слънце, ще прозвучи и джаз. Ще свирят традиционните за тези географски ширини „Емти ботълс”.

 

Leave a Comment