Вкусни домати и череши без костилки? Учени режат и свързват гени

Заради търговците, които предпочитат плодове с добър външен вид, забравихме какво значи да са вкусни, но американски учени работят по въпроса
Франко Фубини, основател на Natoora Снимка на Би Би Си

Франко Фубини, основател на Natoora
Снимка на Би Би Си

„Може да се изненадате, ако ви кажем, че вкусът е излязъл от мода. Но намирането на наистина вкусни сортове плодове и зеленчуци вече е трудно, до голяма степен поради изискванията на супермаркетите“, казва Франко Фубини, основател на американския доставчик на плодове и зеленчуци Natoora.

„Търговците започнаха да изискват сортовете да имат по-дълъг срок на годност, така че например доматът да има по-дебела кожа или, за да узрява по-бързо, да може да абсорбира повече вода .

„И така с течение на времето производителите се насочиха да отглеждат зеленчуци без претенции за вкус“, казва той.

Компанията на Фубини е специализирана в сезонни продукти, подбрани за вкус, и ги продава на ресторанти и магазини от висок клас по целия свят, разказва Би Би Си.

„Част от това прераждане идва от ресторантите, защото готвачите имат доста голямо влияние там“, казва той. „И това, и пътуванията насърчиха това възраждане на вкуса и търсенето на вкус.“

Фермери и изследователите ръководят това търсене, използвайки сложни техники за производство на плодове и зеленчуци, които имат всички вкусове на традиционните сортове, като същевременно поддържат супермаркетите щастливи.

Проф. Хари Клий от отдела по градинарство в университета във Флорида работи за разбирането на химичния и генетичния състав на плодовите и зеленчукови аромати, фокусирайки се върху домата.

„Доматът е дългосрочен модел за развитие на плодове. Той има кратко време за плододаване, големи генетични ресурси и е икономически най-важната плодова култура в света.

„Това беше едва вторият растителен вид, чиято пълна геномна последователност е разгадана, а това е огромна помощ при изучаването на генетиката на организма.“

Растителният вкус е сложен феномен. В случая на домата, той произтича от взаимодействието на захари, киселини и над дузина летливи съединения, получени от аминокиселини, мастни киселини и каротеноиди.

Проф. Клий иска да идентифицира гените, контролиращи синтеза на летливите аромати и използвайки това, да произведе домат с по-добър вкус.

„Не сме съвсем на етапа на завършване сглобяването на превъзходните вкусови качества в една линия, но очакваме да сме там след около една година“, казва той.

Възможно е да се използва генетична модификация (ГМ) за подобряване на вкуса чрез внос на гени от други видове, но това е забранено за голяма част от световната продукция.

Други форми на генетична манипулация обаче са по-широко приети. Американската фирма Pairwise работи върху нови сортове плодове и зеленчуци, използвайки CRISPR – технология за редактиране на гени, лицензирана от Харвард, Института Broad и болница в Масачузетс.

Вместо да взема гени от други видове, като ГМ, CRISPR включва промяна на съществуващите гени в растението чрез рязане и снаждане.

„Правим много малки промени в едно или две парчета ДНК“, казва съоснователят на Pairwise Хейвън Бейкър.

Такова редактиране на гени се счита за „не-ГМ“ в повечето страни от Северна Америка, Южна Америка и Япония. Въпреки това в Европа, където генетичната модификация е много спорна, то се счита за ГМ и се държи под строг регламент.

Дори в САЩ, където възгледите са по-малко разкрепостени, някои производители са предпазливи към генетичните модификации.

„Ние изобщо не сме фенове на това. Въпреки че понякога иновациите, направени както трябва, може и да работят добре, ние вярваме в традицията и не е задължително да се бъркаме в нещата, а да се върнем към природата и начина, по който тя функционира“, казва Фубини.

Но някои иновации биха били изключително трудни без намеса на генетично ниво.

Първият продукт на Pairwise, който се очаква след година или две, ще бъде къпина без семки, която ще има по-постоянен вкус от традиционните сортове.

Работи се също така и върху череша без костилки.

Всичко това може да се направи и чрез традиционни техники за отглеждане, но тъй като на овощните дървета отнема години, за да пораснат, това ще бъде много дългосрочен проект.

„Някои от плодовете, които ни интересуват, като череши, където искаме череша без костилки, теоретично бихте могли да го направите с размножаване, но това ще отнеме 100-150 години“, казва г-н Бейкър.

„Продуктите, които искаме да произвеждаме и смятаме, че потребителите искат, не са постижими в нашия живот с конвенционалното отглеждане, просто защото е твърде бавно.

Някои растения могат да бъдат смазани заради недобрия си вкус. Вземете например кейл (къдраво зеле). Въпреки че е хранително, мощният му вкус може да бъде отблъскващ.

Бейкър и екипът му от Pairwise работят върху по-сладък и нежен продукт.

„Кейлът е много хранителен, но хората не обичат да го ядат. Затова използвахме генно инженерство, за да произведем листни зеленчуци, които имат вкус на марулята, с която сме свикнали“, казва той.

Leave a Comment