Шефът на ДФ „Земеделие“ посети стопанството на фермера Красимир Кумчев на 3-ия ден от заемане на поста

Архивна снимка на Агро Пловдив

Архивна снимка на Агро Пловдив

На третия ден от назначението му, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Борис Михайлов е посетил стопанството на пловдивския фермер Красимир Кумчев. Това разказа пред Агро Пловдив популярният производител на плодове и зеленчуци.

„За моя приятна изненада, г-н Михайлов пристигна със собствения си автомобил сутринта в неделя, 13 юни, в градината. Посрещнах го в летния си „офис“ – на пейката под върбата“, припомни си Кумчев.

Като причина за срещата той посочи желанието на новия директор на фонда да разбере от първо лице ситуацията в сектор Плодове и зеленчуци и кардиналните проблеми на производителите.

Михайлов е проявил интерес и към методиката на Красимир Кумчев. Миналото лято той я представи на премиера Бойко Борисов. Тогава Борисов я приветства и нареди на земеделския министър Десислава Танева да осигури пилотното приложение на методиката при зеленчуци още през 2020 г. Това обаче не се случи. Министър Танева така и не обясни официално защо се отказа от пробното й прилагане. Накратко методиката се изразява в това субсидиите за земеделието да се получават на базата на обявения пред НАП от земеделеца доход, който зависи от качеството и количеството на продукцията. Това ще постави на светло земеделието и търговията със аграрни стоки, ще увеличи приходите в хазната и ще стимулира фермерите да създават повече и по-качествени продукти.

Борис Михайлов, снимка на ДФЗ

Борис Михайлов, снимка на ДФЗ

Красимир Кумчев е споделил и слабостите на Програмата за развитие на селските райони. При кандидатстване за инвестиционните мерки, фермерите са длъжни да се съобразяват с критериите за оценяване на проектите. Тези критерии обаче в повечето случаи се разминават с конкретните нужди на земеделците. Ако проектите получават най-много точки (съответно и шансове за класиране), ако са в сферата на поливните системи, а фермерът вече си е подсигурил поливането, той не разработва проект за закупуване на техника за прибиране на плодове например, защото знае, че ще има ниска оценка и няма да се класира. Други пък, които искат на всяка цена да получат европейско финансиране, разработват проекти, които не са им от първа необходимост. И т.н.

В крайна сметка българските плодове и зеленчуци намаляват от година на година и според Красимир Кумчев това се дължи на самоцелния стремеж към получаване на субсидии. Стабилността на стопанствата, разширяването им, подобряване на качеството, на цените и т.н. отиват на заден план. Така земеделците са принудени да играят играта на административно създадените условия за подпомагане, които първо са променлива величина, второ, създават предпоставки за измами, трето, ефектът от тях е отрицателен като цяло.

„Споделям за срещата си с г-н Михайлов, тъй като в последните дни той е силно атакуван. От моя гледна точка, новият директор на фонда е човек, който има желание да навлезе по-надълбоко в земеделската проблематика, дори и за краткия период, през който ще управлява фонда. Това му прави чест. Нагледахме се на „калинки“ от най-висок ранг в нашия отрасъл, които не се вълнуваха от реалните ни болки, а караха на автопилот, както им нареди Брюксел“, каза Красимир Кумчев.

Той е предложил на Борис Михайлов да поиска да се извърши бърза анкета сред земеделските производители, в която да отговорят дали членуват в земеделска организация. В коя? Плащат ли членския си внос, и ако „да“, да докажат това с документ. Така ще стане ясно зад кои организации стои реална и солидна членска маса.

 

Leave a Comment