Най-после сделка за ОСП: По-зелено и хуманно земеделие, повече средства за малки и средни ферми

В полза на климат и околната среда ще се разпределят 25% от средствата по Първи стълб и 35% – от ПРСР
10% ще е преразпределителното плащане, което ще увеличи помощта за по-малките стопанства
3% от обработваемата земя трябва да се посвети на биоразнообразието
За да получат подпомагане, земеделските производители трябва да спазват социалното и трудово законодателство

земяВременното политическо споразумение постигнаха вчера Европейският парламент и Съветът на министрите относно новата Обща селскостопанска политика (ОСП), която между 2023 г. и 2027 г. ще изразходва 270 млрд. евро от бюджета на ЕС.

В нея са заложени по-високите амбиции за опазване на околната среда и климата, по-справедливо разпределение на подкрепата, особено за малки и средни семейни ферми и млади фермери. Новите правила ще се прилагат от януари 2023 г. До края на 2021 г. държавите членки трябва да представят в Европейската комисия стратегическите си планове, съобразени със споразумението. Комисията ще ги разгледа в първото полугодие на 2022 г. Споразумението ще се подпише официално от Европарламента и земеделските министри следващата седмица.

За първи път ОСП ще включва социални условия , което означава, че бенефициерите на ОСП ще трябва да спазват елементи от европейското социално и трудово право, за да получат средства по ОСП.

Преразпределението на подпомагането на доходите ще бъде задължително. Държавите-членки ще преразпределят поне 10% в полза на по-малките ферми и трябва да опишат в стратегическия си план как планират да направят това.

Подкрепата за млади фермери ще има ново задължително минимално ниво от 3% от бюджетите на държавите-членки за подпомагане на доходите на ОСП за млади фермери (фермери до 40). Това може да обхваща подпомагане на доходи, инвестиции или помощ за започване на дейност за млади фермери.

Зелено селско стопанство

Новата ОСП ще е изцяло съобразена със Зелената сделка и нейните стратегии „От фермата до трапезата“ и „Биоразнообразие“.

Минималните изисквания, които бенефициентите на ОСП трябва да спазват, за да получат подкрепа, вече са по-амбициозни. Например във всяка ферма най-малко 3% от обработваемата земя трябва да бъде посветена на биологичното разнообразие и непроизводствените елементи, с възможност за получаване на подкрепа чрез екосхеми за постигане на 7%. Всички влажни зони и торфища ще бъдат защитени.

Екосхемите ще бъдат задължителни за предлагане от държавите-членки. Този нов доброволен инструмент ще възнагради фермерите за прилагане на климатични и екологични практики (биологично земеделие, агроекология, интегрирано управление на вредителите и др.), както и подобрения в хуманното отношение към животните. Държавите-членки трябва да разпределят най-малко 25% от своя бюджет за подпомагане на доходите на екосистеми, общо 48 милиарда евро от бюджета за директни плащания.

Най-малко 35% от средствата за развитие на селските райони ще бъдат разпределени за ангажименти в областта на агроекологията, които насърчават практиките за опазване на околната среда, климата и хуманното отношение към животните.

Бюджетът на ОСП трябва да допринесе значително за общите разходи на Съюза за климата. За да осигури реалистично и стабилно изчисление, до 2025 г. Комисията ще предложи нов, диференциран подход, който надхвърля съществуващите методи.

По-гъвкава ОСП

Новата ОСП въвежда нов начин на работа, при който всяка държава-членка ще изготви национален стратегически план за ОСП, описващ как ще бъдат постигнати целите на ОСП, както и целите на Зелената сделка, както са описани в Стратегиите „От фермата до трапезата“ и за биологичното разнообразие.

В допълнение, новата ОСП се фокусира върху производителността благодарение на по-прости правила на ниво ЕС.

Годишен отчет за ефективността ще представят на ЕК държавите-членки от 2024 г. нататък.

Комисията ще направи преглед на изпълнението на стратегическите планове за ОСП през 2025 и 2027 г. Прегледите ще бъдат последвани от препоръки, когато е необходимо, за съответни действия от страна на държавите-членки.

Ще има набор от общи показатели за наблюдение на прилагането на ОСП и оценка на прилагането на стратегически планове.

Конкурентност на фермите

Новата ОСП ще поддържа цялостна пазарна ориентация, като фермите в ЕС ще работят според пазарните сигнали, като същевременно се възползват от възможностите извън ЕС, произтичащи от търговията.

Засилва се позицията на фермерите във веригата за доставка на храни, като се разширява възможностите на фермерите да обединят усилията си, включително чрез някои изключения от законодателството за конкуренция.

Ще бъде въведен нов селскостопански резерв за финансиране на пазарните мерки по време на кризи, с годишен бюджет от най-малко 450 милиона евро.

 

Leave a Comment