НАП откри нарушения и запорира сметките на фирмата, обслужваща „златната локва“

граничен пункт ЛесовоНационалната приходна агенция (НАП) откри редица нарушения и запорира наличните по каса пари на фирма „Пи. Еф. Си.“, която от години извършва дезинфекция на превозните средства на границата ни с Турция. Заради приходите от такси мястото бе наречено „златната локва“. Дейността е възложена на „Пи. Еф. Си.“ от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Фирмата събира по 5 лева такса за дезинфекция на всяко превозно средство, като 1 лев от нея остава за дружеството, а 4 лева за държавната хазна.

В началото на юни проверка на новия данъчен шеф Румен Спецов е установила, че половината от касовите апарати на пунктовете „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново“ не са свързани към сървърите на приходната агенция и не отчитат приходите от събраните такси. В касите бяха открити големи парични наличности, а също и стари касови апарати.

„В хода на ревизията са предприети предварителни обезпечителни мерки – запориране на всички кешови парични потоци на фирмата на граничните пунктове. Целият кешов оборот се изземва вече четвърти ден“, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Въпреки разпоредбата фирмата да се яви в НАП и да представи огромната сума в брой, това не е станало. На фирмата са издадени 10 акта за нарушения, част от които са за нарушения на Наредбата за касовите апарати и несъотвествието в касовите наличности. Ревизията ще продължи до 4 месеца и трябва да установи дали има отклонения от облагане и дали има невнесен ДДС и други нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, посочиха от НАП.

 

Leave a Comment