Министър Бозуков очаква до 5,8 млн. тона пшеница и над 500 хил. тона ечемик от жътвата

жътва с Христо Бозуков и Костадин Костадинов
Средният добив от зърно расте в годините и това се дължи на земеделците

жътваОчакваният добив от пшеница през 2021 г. ще бъде около 5.7-5.8 млн. тона. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на тържественото откриване на жътвената кампания в землището на гр. Славяново, област Плевен. Той допълни, че по предварителна експертна оценка прогнозното производство от ечемик ще бъде над 500 хил. тона.

Припомняме, че миналата година заради сушата в Североизточна и Източна България националният добив от пшеница бе малко над 4,6 млн. тона. От есенен и пролетен ечемик бе 560 хил. тона.

Площите, които се очаква да бъдат ожънати с пшеница са близо 12 млн. дка, с ечемик около 1,25 млн. дка, а с рапица са 1,3 млн. дка. Въпреки променливото време, обилните валежи и падналите градушки, мслужебният министър очаква добра зърнена реколта, която ще бъде прибрана навреме. Това сочат и данните от заключителното обследване на посевите.

Министър Бозуков подчерта, че прибирането на зърнената реколта е най-важният момент от битието на българския земеделец. Той изтъкна, че „Хляб на мира“ е европейска инициатива, която носи посланието за обединението на Източна и Западна Европа в общо бъдеще и просперитет. „Зажънването е ритуал, който съхранява българския дух. Ритуал, който ни напомня, че България е земеделска страна. А това го дължим на всички работещи в сектор „Земеделие“, категоричен бе той.

Проф. Бозуков каза още, че земеделието е стратегически отрасъл, който има ключова роля за стабилността на националната икономика. „България е страна с аграрен потенциал, който съм сигурен, че ще продължи да се развива и занапред. През годините, страната ни се утвърди като един от основните производители на пшеница и то не само в Европа. Като трайна тенденция през последните пет, а и повече години, се очерта плавното увеличение на размера на средните добиви. Това се дължи преди всичко на земеделските производители“, поясни още той.

Той пожела пълни хамбари, достойна цена на зърното и времето по жътва да е благосклонно към стопаните.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов пожела спорна жътва и високо качество. „За нас е чест да бъдем част от това международно послание за мир и обединение. Убедени сме, че равенството между страните членки ще бъде постигнато и в новата Обща селскостопанска политика и бъдещата рамка на европейското подпомагане на аграрния сектор“, каза Костадинов.

 

Leave a Comment