Румънски фермери изхвърлят тонове краставици, подведени от министерството

изхвърляне на краставициРумънски фермери от община Бранище, окръг Мехединци, са изхвърлили до момента десетки тонове краставици заради пренасищане на пазара.

Цените на този зеленчук се срутиха до 0,20-0,40 леи при производителите (под 16 стотинки за килограм – б.р.). Въпреки това краставиците вече почти не се търсят от потребителите.

Младите фермери обвиняват за пазарната ситуация решението на румънския земеделски министър Адриан Орос да спре прилагането на програмата „Домат“, като включи други зеленчуци, обяснява румънското издание „Агроинтелигентност“.

Това накара доста зеленчукопроизводители да се откажат от отглеждането на домати и да заложат на краставици. До момента обаче те не са получили обещаните субсидии.

Президентът на Асоциацията на младите земеделски производители Мехединци Дан Панеску обясни как се е стигнало до това неприятно положение:

„Основната вина идва от земеделското министерство, от г-н Орос, защото той продължаваше да обещава помощта de minimis на зеленчукопроизводителите, която ту идва, ту не идва. Преди това програмата „Домат“ беше планирана за 8 години. Местните хора стартираха и направиха оранжерии. След това обаче, вече нямайки тази подкрепа, всички се обърнаха към онова, което им беше по-лесно, към краставиците. Ако програмата за домати бе останала непроменена в продължение на 8 години, хората щяха да отглеждат домати и краставици, да имат смесени култури, вместо да заложат само на краставици. Тъй като програмата за домати вече не е налична, по-голямата част от стопаните отглежда само краставици. Само че пазарът на краставици се пренасити, търсенето вече не е толкова голямо, а реколтата е така богата, че хората нямаше какво да я правят. Напоследък килограмът краставици беше достигнал 0,40 леи. Затова прибягнаха до метода за унищожаване на културата, тъй като това им излиза по-евтино, отколкото да транспортират стоката до други региони.“

По неофициална информация на президента на Асоциацията на младите земеделски производители, през 2021 г. румънското земеделско министерство няма да плаща de minimis за зеленчуци.

 

Leave a Comment