Георги Събев убеждава фермери от Родопите да регистрират стоката си като „Планински продукт“

Логото на "Планински продукт"

Логото на „Планински продукт“

За втори път през краткия си мандат зам.-министърът на земеделието Георги Събев участва в разяснителна среща с фермери относно възможността да регистрират продукцията си като „Планински продукт“. Днес той се срещна с производители от община Баните, област Смолян.

В края на юни Георги Събев проведе подобна среща с производители от община Перник и обясни, че храната, добита от всички населени места в региона, може да се предлага с означението „Планински продукт“.

Целта на означението „Планински продукт” е да помогне на земеделските производители от тези региони да се открояват на пазара.

„Българските потребители свързват планината с качеството и добрия вкус. Терминът за качество „Планински продукт” улеснява техния информиран избор”, отбеляза още заместник-министър Събев.

България от две години има възможност да използва означението „Планински продукт“.

Регистрираните пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. в района могат да използват означението, ако отговарят на изискванията. Заместник-министърът посочи, че те са опростени. За пчеларите и растениевъдите се изисква само обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на общината. „При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там“, допълни Георги Събев. Това се доказва с документация, която се проверява от Областната дирекция по безопасност на храните. Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра е безплатно.

 

Leave a Comment