Доклади за климата: Основни земеделски култури в Южна Европа ще бягат на Север със скорост до 135 км/десетилетие

Добивът на пшеница в Южна Европа ще спадне с 12 процента, докато на север ще се увеличи с 5 %.  Италия ще доставя домати от Германия

суша

Изданието POLITICO публикува статия, която обобщава над 100 научни статии, интервюта и проектът на доклад на ООН за климатичните промени и последствията от тях. Препубликуваме частта, която касае най-вече замеделието, от обширния текст.

Северът на Европа ще се бори с наводнения и пожари, дори при затопляне в най-ниския край на очакванията – границите на Парижкото споразумение от 1,5 или 2 градуса над средната прединдустриална глобална стойност. Но югът ще бъде скован от суша, топлина в градовете и упадък в селското стопанство, забивайки клин в един от най-големите политически разломи на Европейския съюз.

Това е основната констатация от проучване на POLITICO с повече от 100 научни статии, интервюта с климатолози и проект на следващия доклад на Междуправителствената група на ООН по изменение на климата (IPCC) – изследване на 4200 страници, което е най-напредналото в науката досегашно проучване на въздействието на изменението на климата върху нашия свят.

Проектът на доклада на IPCC, който трябва да бъде публикуван следващата година, предсказва свиреп век на въздействието върху климата, особено в бедните страни.

Водещите световни учени в областта на климата предупреждават, че милиарди хора ще са изложени на риск от хроничен недостиг на вода, десетки милиони ще са изложени на глад. А местата в близост до екватора ще получат непреодолима топлина, освен ако не се предприемат стъпки за изграждане на защитни средства срещу климатичните шокове и бързо намаляване на емисиите.

Това, че някъде другаде нещата може да са по-лоши, не означава, че Европа е в безопасност.

Южните ферми с осигурено напояване ще издържат по-дълго, но накрая ще се провалят

Добрата новина за поне някои от европейските фермери е, че изменението на климата може да роди победители. По-топлите зими, по-дългите вегетационни сезони и повече дъждове означават, че части от Европа, особено северната, ще произвеждат повече храна, отколкото днес.

За други части на континента обаче един по-топъл свят означава бедствие. Изменението на климата ще предизвика дъждовна завеса в цяла Европа. По-високите географски ширини ще станат по-влажни, докато Южна Европа изсъхва. Очаква се сушите да стават по-чести и по-екстремни, пълзейки из южните и централните равнини на Европа .

При 2 градуса затопляне 9% от населението на Европа може да се конкурира за водоснабдяване. В Южна Европа, проектът на IPCC предупреждава, че повече от една трета от населението ще има по-малко вода, отколкото е необходимо. Ако температурите се повишат с 3 градуса, регионите, страдащи от суша в Европа, могат да се удвоят от 13 на 26 процента .

Най-силно ще бъдат засегнати районите, граничещи със Средиземноморието, като делът на земята, редовно изпитваща суша, се увеличава от 28 на 49 процента в най-екстремните случаи. Сухият период там също би продължил по-дълго – почти половината от всяка година, спрямо два месеца днес. Някои части на Иберийския полуостров могат да изпитат суша повече от седем месеца всяка година.

Загубата на дъжд ще затрудни отглеждането на много основни култури в Южна Европа. Фермерите ще видят, че традиционните култури бягат на север преди напредващата Сахара, която вече прескача Средиземно море. При затопляне от 2 градуса земеделските биоми ще се изместят на север със скорост от 25 километра до 135 километра на десетилетие.

Добивът на пшеница в Южна Европа – където последователните цивилизации са я обработвали в продължение на хиляди години – ще спадне с 12 процента, докато расте на 5 процента на север. При сценарии на екстремно затопляне производството на южна пшеница се срива с наполовина . Но дори при 1,5 градуса ще бъде почти невъзможно да се отглежда царевица в голяма част от Испания, Франция, Италия и Балканите без напояване. В културна катастрофа за Италия, един ден най-добрите домати може да са германски.

Далновидните фермери се опитват да задържат вода на земята, като възстановяват малки язовири или засаждат дървета. Фермите с напояване ще издържат по-дълго. Но дори тези адаптации се справят с недостига на валежи по средиземноморския ръб, в крайна сметка и те ще се провалят.

Фермите вече са изоставени в целия континент. На юг ЕС разглежда изменението на климата като основен нов фактор, който извежда семействата от страната, може би във все по-горещите градове. Селските общности и техните традиции изсъхват. Фермите, управлявани от поколения, сега дивеят, създавайки нови местообитания, но също така запасявайки земята със сухо гориво и увеличавайки риска от мега пожари . През декември 2018 г. Европейската сметна палата установи, че три четвърти от земите на Испания са изправени пред опустиняване. В Кипър 99 процента от земята може да се превърне в безжизнен прах.

Северните стопанства ще навлязат в златна ера

Разделението протича по подобие на разделението между католическата и протестантската сфера в Европа. Във все по-залетия от слънце и дъжд Север, стойностите на земята ще се повишават с около 9 процента за всеки градус на повишаване на температурата. Ако не се положат усилия за промяна на земеделските техники, които да отговарят на новия климат, стойностите на земята в големи части на Испания, Южна Франция, Италия и Гърция могат да стагнират или да паднат през следващите 80 години. Най-големият спад ще бъде в Италия, която в момента е един от най-големите производители в Европа.

Междувременно фермерите извън южната зона на изсушаване може да навлязат в златната ера. С повишаването на температурите в други части на света, които някога са били продуктивни – включително Пенджаб, Близкия изток, африканския Сахел и Югоизточна Азия – ще растат все по-малко и по-малко земеделски култури. Световните доставки ще бъдат свити, увеличавайки цените на храните, които идват от Северна Европа. Лозята в Южното земеделие ще умират, докато фермерите в Ирландия, Дания и Холандия осребряват пари.

Екстремни наводнения

Домът вече няма да е в безопасност. Екстремните горещини, сухота и валежи ще разширят заливните и пожарните зони в Европа, което ще направи живота на милиони хора по-несигурен.

Горещият въздух задържа повече вода. Прогнозите през този век предполагат, че повечето части на Европа ще преживеят до 35 процента по-екстремни дъждове през зимата, особено на север. Ако затоплянето продължи над 1,5 градуса, наводненията могат да станат годишен проблем за около 5 милиона европейци, се казва в проектодоклада на IPCC.

Градовете вече се борят, за да защитят хората си от нарастващи рискове.

Канализацията в Европа не е изградена за промяна на климата. Когато екстремните валежи удрят конкретни градски пейзажи, канализациите не могат да се справят . През 2011 г. дъждът в Копенхаген наводни къщи, повреди железопътните линии, пътищата и метрото, като натрупа милиони разходи.

Сгради, бетон или асфалт уплътняват почвата, оставяйки по-малко пътища за бягство за дъжд. Това е риск за Париж, Солун, Букурещ и Барселона, предупреди Европейската агенция за околната среда преди няколко години . Наводненията са особено опасни за по-бедните домакинства, които са склонни да бъдат по-изложени, тъй като се установяват в по-евтини райони, застрашени от наводнения и нямат застраховка.

Ако до края на века затоплянето достигне 3 градуса, речните наводнения могат да засегнат близо половин милион души годишно, спрямо сегашните 170 000. Щетите могат да скочат шестократно, предупреди изследователският екип на Комисията . През 2002 г. наводненията по основните реки на Централна Европа – Елба и Дунав – убиха десетки хора, разрушиха домове и нанесоха милиардни щети в Австрия, Германия, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и Хърватия.

Речните наводнения ще бъдат съсредоточени в Северна и Централна Европа и Великобритания и Ирландия, докато югът се пече.

Дъждът не е единственият проблем с водата. Повишаването на морското равнище повишава и рисковете от екстремни и постоянни наводнения по европейските брегове – особено за хората, живеещи в ниско разположени градове в Холандия, Германия, Белгия и някои от най-добрите туристически горещи точки по северното италианско крайбрежие.

В Средиземно море нивото на морето може да се повиши с цели 1,1 метра до 2100 г., в зависимост от това колко силно се затопля планетата. Това излага 42 милиона души, които в момента живеят в ниско разположени райони, което представлява 37 процента от бреговата линия. Скандинавия ще страда по-малко от повишаването на морското равнище, тъй като сушата му все още се възстановява, след като е била покрита с тежки ледени покрива през последната ледникова епоха.

Наводненията също излагат на риск античното наследство на Европа.

Докато части от Европа се давят, други ще изгарят.

Пожари

Пожарите унищожиха близо 178 000 хектара гори и земя в ЕС през 2018 г. Швеция преживя най-лошия сезон на горски пожари в историята на отчитането си през тази година, като пожарните бригади се бориха с пламъци чак на север до Арктика. Тъй като температурите се повишават и много части на Европа стават по-сухи, такива пожари ще продължат по-дълго и ще се разпространят по-далеч.

Северна и Западна Европа няма да бъдат имунизирани, но отново Средиземноморският регион е изложен на особен риск. Сухите гори в Испания, Франция, Италия, Гърция и Хърватия изгарят по-лесно, отколкото на север. Горските пожари обхванаха Португалия през 2017 г. , убиха 64 души и предизвикаха политическа криза.

Димът също може да бъде смъртоносен, застлавайки градовете в токсични облаци.

Мерките са закъснели

IPCC и Европейската комисия предупреждават, че изменението на климата ще задълбочи неравенството север-юг.

„Мисля, че това ще бъде най-голямото предизвикателство за сближаването на Европейския съюз, което сме виждали“, каза Дара Мърфи, бивш европейски министър на Ирландия. „По-голямо дори от икономическото предизвикателство“ на финансовата катастрофа през 2008 г.

Производителността на труда ще намалее, особено в Средиземноморското крайбрежие, според IPCC. Топлината вече прави работата на открито упорита и потенциално смъртоносна. Миналата седмица Камара Фантамади, 27-годишна работничка от Мали, се срина и умря, като се прибра вкъщи от работата си по бране на домати в Пулия, Южна Италия. Регионът отговори, като нареди на фермите да спрат работа в най-горещите часове на най-горещите дни.

Европейските политици се събуждат от факта, че намаляването на емисиите в ЕС няма да предпази блока от климатичните кошмари. През февруари Европейската комисия излезе с нова стратегия за адаптация, която ще осигури градивни елементи за реакцията. Но „скоростта на адаптация изостава от скоростта на изменението на климата“, се казва в доклада на IPCC и добавя, че дори и най-пълнокръвните усилия не могат да надминат всички последици от затоплянето.

Всички експерти предполагат, че по-щастливите северняци в Европа в крайна сметка ще бъдат призовани да подкрепят своите потни южни съседи.

„Надявам се Южна Европа да не бъде изоставена“, каза Дара Мърфи.

Leave a Comment