След среща с директора на ДФЗ и зам.-министър Явор Гечев, проекти на община „Родопи“ по мярка 7.2 са задвижени

Ще бъде променен начинът, по който се извършва предварителния контрол на обществените поръчки, за да се съкрати процеса на съгласуване на проектите

Павел Михайлов, кмет на община РодопиКметът на община „Родопи”  Павел Михайлов от БСП участва в работна среща със  заместник-министъра на земеделието и горите  Явор Гечев и изпълнителния директор на Фонд „Земеделие“ Борис Михайлов. Павел Михайлов представи всички проекти, които са подадени за одобрение в ДФ „Земеделие”, съобщиха от община „Родопи“.

Беше обсъдено забавяне при съгласуването на процедури от страна на Фонда във връзка с изпълнението на вече подписан административен договор по ПРСР за улици на територията на община „Родопи“, за които се чакаше одобрение от Фонда, за да може да започне тяхното изпълнение.

От страна на общината има избран изпълнител за строителен надзор и за СМР. Освен това проектът трябва да се отчете до края на месец май 2022 година,  затова кметът Павел Михайлов настоя спешно да се съгласува договорът за строителен надзор, за да може да се започне строителството и в края на лятото хората да се радват на нови улици.

Михайлов поиска от новото ръководство и за по-бързо разглеждане  на проектни предложения подадени от община „Родопи“, които са в процес на оценка и за които е необходимо да бъдат подписани договори с Фонда и съгласуване на необходимите процедури, за да може да започне тяхното изпълнение.  Едно от тях е подадено през 2019 г., по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаб инфраструктура“, от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от ПРСР за периода 2014-2020 г.

Проектното предложение е за изграждане на зони за обществено ползване и отдих на открито в селата Цалапица, Устина, Брестовица и Браниполе. Проектът предвижда строителство на нови детски площадки  и е от изключително значение за хората, живеещи в тези населени места.

10 месеца Фонд „Земеделие“ не съгласува и процедура за обявяване на избор на изпълнител за СМР във връзка с подписан Административен договор за изграждане на детски площадки на територията на селата Ягодово, Крумово и Брестник. След многократни сигнали едва в края на миналия месец след поредното писмо до новия заместник-изпълнителен директор процедурата е съгласувана още същия ден.

По предложение на Павел Михайлов ще бъде променен и в начинът, по който се извършва предварителния контрол на обществените поръчки.  Идеята е да се съкрати процеса на съгласуване на проектите и да не се налага общините да чакат по една година, за да започнат изпълнението.

Новото ръководство на Фонд „Земеделие“ пое ангажимент всички процедури, свързани с изпълнението на  проекти на общината да бъдат предвижени по най-бързия начин, за да не се загубят средства от ЕС.

 

Leave a Comment