Бенефициентите по подмярка 16.1 могат за своя сметка да увеличават стойността на проектите

Изпълнението на одобрени проекти е удължено до 2025 г.

МЗХГСъс заповед на зам.-министър Георги Събев и доклад към нея, публикувани на страницата на МЗХГ днес, се дава възможност на бенефициентите по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ да увеличат общата стойност на финансовата помощ, залегнала в административния договор, като изпълнителите поемат за своя сметка поисканото увеличение. Превишението се поема като собствен принос от бенефициента.

Новият текст в чл. 14, ал. 4 на административния договор гласи: „Когато искането за изменение на договора води до увеличаване на общата стойност на финансовата помощ, посочена в чл. 2, ал. 2, Управляващият орган и Фондът уважава искането за изменение при спазване на изискванията, посочени в ал. 3, но общата стойност на финансовата помощ не се увеличава. В този случай превишаването се поема като собствен принос от Бенефициента.“

Като причина за промяната в административния договор се сочи писмо от Българска асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) от 10 юни т.г. В него БАКЕП цитират и одобряват промени, извършени в насоките за кандидатстване по подмярка 4.2 и предлагат да се извършат същите промени и в насоките за кандидатстване по подмярка 16.1.

Още на 29 април 2021 г. със заповед РД09-439 от 29.04.2021 г. (която не е публикувана на сайта на МЗХГ, а само в ИСУН) се удължава изпълнението на одобрени проекти по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“.

Промяната е направена във формуляра за административен договор, който се подписва от ръководителя на управляващия орган, директора на ДФЗ и бенефициента.

В чл. 5, ал. 1 на договора е записано, че „Бенефициентът се задължава да изпълни изцяло одобрения проект в срок до ……… месеца, считано от датата на подписването на този договор, но не по-късно от 1 октомври 2025 г.“ Предишният срок бе до 1 октомври 2023 г.

 

Leave a Comment