Американски доклад предизвика рязък скок в цените на пшеница, царевица и рапица

хедер жътваДокладът на USDA от вчера предизвика рязко покачване на цените на пшеница, соя, царевица и рапица.

Това беше третата прогноза на USDA за предстоящата световна реколта от зърнени и маслодайни култури, припомня немското издание agrarheute.com.

В понеделник контрактите за пшеницата в Чикаго са нараснали с 18 цента при 633 цента за бушел. Богатата на протеини пролетна пшеница, отглеждана в северната част на САЩ и Канада, дори е нараснала с 34 цента – до 884 цента. Американската царевица все още беше плюс 6 цента на 535 цента на бушел. Соята се търгуваше с премия от 13 цента при 1392 цента на бушел, а рапицата в Канада нарасна с 45 CAD долара до 889 CAD на тон.

Сигналите оттатък океана не останаха без последици за европейските цени на зърното – обаче цените реагираха много по-малко еуфорично, отколкото в САЩ – и има причини за това. На МАТИФ в Париж контрактите за първа пшеница от новата реколта (септември) нараснаха с 2 евро до 199 евро за тон. В предишния договор за царевица (август) цените се покачиха с 1 евро до 235 евро за тон, а новата реколта от царевица се повиши до 193 евро за тон. Цените на рапицата се качиха рязко с 14 евро до 541 евро на тон.

Но какво съобщи USDA , което направи пазарите толкова еуфорични? USDA изчислява, че новата реколта ще има тенденция да бъде по-голяма в Европа.

Малко по-малко пшеница в Русия – но повече в Европа

USDA е намалила световното производство на пшеница с 2,0 милиона тона до 792,4 милиона: Но това все още е нов производствен рекорд. Руското производство е намалено с 1,0 милиона тона до 85,0 милиона тона.

Реколтата от руска зимна пшеница е намалена с 0,5 милиона тона до 64,0 милиона тона поради по-малката площ на реколтата поради зимните щети и слани през пролетта. Реколтата от руска лятна пшеница също е намалена с 0,5 милиона тона до 21,0 милиона тона поради горещите и сухи условия в централна Русия.

Реколтата от лятна пшеница в Казахстан ще бъде ревизирана надолу с 1,0 милиона тона до 13,0 милиона тона при подобни неблагоприятни условия. Реколтата от пшеница в САЩ е намалена с 4 милиона тона до 47,5 милиона тона поради свързаните с топлината провали в лятната пшеница .

Реколтата от пшеница в ЕС 27 и Обединеното кралство са увеличени с 1,4 милиона тона до 138,2 милиона тона и 14,8 милиона тона, съответно, поради по-благоприятни условия в Северна и Централна Европа.

Прогнозираното световно потребление за 2021/22 е малко по-ниско – 790,9 милиона, тъй като в Русия, САЩ и Казахстан се използва по-малко фуражна пшеница. Прогнозираната световна търговия през 2021/22 г. ще се увеличи с 0,8 милиона тона до рекордните 204,0 милиона тона, тъй като по-високият износ от ЕС, Украйна и Австралия компенсира спада в Канада, Казахстан и САЩ.

Прогнозираните глобални крайни запаси за 2021/22 г. ще бъдат намалени с 5,1 милиона тона до 291,7 милиона, но все пак ще останат над предходната година.

Значително по-голяма реколта от царевица в САЩ – заради обработваемата площ

За настоящата 2020/21 пазарна година световната продукция на царевица бе намалена, като орязването на реколтата в Бразилия и Парагвай значително надвиши увеличението в Аржентина.

За предстоящата 2021/22 пазарна година обаче глобалното производство е ревизирано рязко нагоре. Единствената причина е значително по-голямата реколта в САЩ – около 5 милиона тона – и също така по-голямата реколта от царевица в Русия. Прогнозите за повечето други страни като Бразилия, Аржентина, Украйна, а също и за ЕС 27 останаха по принцип непроменени.

Най-важните промени в световната търговия за 2021/22 г. включват голям износ на царевица от САЩ и Русия. За ЕС обаче вносът на царевица е намален. Глобалните крайни запаси от царевица за 2021/22 г. са по-големи в сравнение с предходния месец – поради значително по-голямата реколта в САЩ. В САЩ, в допълнение към по-голямата реколта, има и повече фуражна царевица и повече износ, както и по-високи крайни запаси.

 

Leave a Comment