Намаляват се ловните излети и дневната норма за отстрел на гургулица

гургулицаЗа защита на гургулицата земеделският министър проф. Христо Бозуков предлага промени в Правилника за лова и опазване на дивеча в проект за постановление, който трябва да бъде одобрен от правителството.

Предложението, което цели подобряване на статуса на този вид птици (Streptopelia turtur), е да бъдат намалени ловните дни от два седмично на един седмично, както и да бъде намалена дневната норма за отстрел от 10 бр. на 8 бр. Така, според постановлението „Групово и индивидуално ловуване на гургулица се извършва в събота и в дните, обявени за официални празници“.

Промените са наложителни заради поетите ангажименти на земеделското министерство пред Експертната група по Директивата за птиците и Директивата за хабитатите (NADEG) в Брюксел, която разработва Международния план за действие за защита на гургулицата с период на действие 2018 – 2028 г. с цел защита на вида.

В мотивите е записано, че в България ловът на гургулица се практикува повече от 120 години. Българските ловци ловуват регламентирано на гургулица, благодарение на което числеността на вида у нас е стабилна, а ползването относително постоянно, с тенденция към увеличение през последното десетилетие. Според двама наши учели „България е една от шестте страни в Европа, които имат значение за популацията на гургулицата.“

Целта на предложения проект е популацията на гургулица да остане стабилна у нас, отчитайки и страничните фактори като химизацията на земеделското стопанство и нарушаване на местообитанията, и да се намали ловния натиск върху вида, без съществено да се засегнат интересите на ловците.

Забележки и коментари по проекта на постановление могат да се изпращат към Изпълнителната агенция по горите (dangelova@iag.bg) до 26 юли.

Leave a Comment