Германия очаква 3,2% повече пшеница и 4,7% ръст при рапицата

жътва в ГерманияРеколтата от пшеница в Германия от 2021 г. от всички видове ще се увеличи с 3,2% през годината до 22,80 милиона тона, въпреки че някои култури са пострадали от последната гореща вълна, съобщи днес асоциацията на земеделските кооперации в страната.

Асоциацията прогнозира, че реколтата от зимна рапица в Германия през 2021 г. ще нарасне с 4,7% спрямо реколтата от миналото лято до 3,68 милиона тона.

През юни прогнозата бе за спад при пшеницата заради лятната гореща вълна, която стресира културите в някои източни райони с леки почви.

Дъждът през последните седмици обаче пристигна точно навреме, за да позволи на повечето растения да завършат развитието си, се казва в съобщението. Но се очаква добивите от пшеница в някои източни региони да претърпят топлинни щети.

Германия е вторият по големина производител на пшеница в Европейския съюз след Франция и от много години насам най-големият производител на рапица в ЕС, основното маслодайно семе в Европа за производство на хранително масло и биодизел.

Прибирането на реколтата от зимен ечемик в Германия, използван предимно за храна на животни, започна, но многократно се прекъсваше от дъжд.

Реколтата от зимен ечемик ще се увеличи с 1,3% през годината до 8,87 милиона тона.

Дъждът пречи на събирането на ечемика и е необходимо сухо време, за да изсъхне зърното. Но тази седмица се очаква да остане дъждовна, което е заплаха за качеството на реколтата от ечемик.

Ако дъждовното време продължи, работата по събирането на ечемика може да бъде дълга и трудна, казват от асоциацията, цитирани от Ройтерс.

Пролетната реколта от ечемик, използвана за производство на бира и малц, ще падне със 17,5% до 1,64 милиона тона. Реколтата от царевица (царевица) ще намалее с 5,0% до 3,80 милиона тона.

Проливни валежи в последните дни, включително и днес, причиниха наводнения и щети по сгради и друго имущество.

Провинциите Саксония, Тюрингия, Северен Рейн-Вестфалия (NRW) и южната провинция Бавария бяха най-силно засегнати от екстремните климатични условия.

Силните летни бури нанесоха и големи щети в съседна Швейцария, където някои алпийски проходи бяха временно затворени поради обилен снеговалеж.

Германската метеорологична служба (DWD) съобщи, че дъждът и бурите ще продължат.

 

Leave a Comment