И най-добрите климатолози не успяха да предскажат екстремните събития в Канада и Германия

Те искат от правителствата огромни средства за създаване на споделен климатичен суперкомпютър
Снимка на ЕРА

Снимка на ЕРА

Най-добрите учени по климата признаха, че не са успели да предвидят интензивността на германските наводнения и северноамериканския топлинен купол.

Те правилно са предупреждавали в продължение на десетилетия, че бързо затоплящият се климат ще доведе до наводнения и по-вредни горещини.

Но казват, че техните компютри не са достатъчно мощни, за да проектират точно тежестта на тези крайности, пише BBC.

Те искат правителствата да похарчат големи средства за споделен климатичен суперкомпютър.

Компютрите са от основно значение за прогнозирането на времето и изменението на климата, а изчисленията ще бъдат в основата на новата наука за климата „Библия“ от Междуправителствената група за изменение на климата (IPCC) следващия месец.

Но бившият главен учен на Met Office проф. Дама Джулия Слинго заяви пред BBC News: „Трябва да се тревожим, защото моделите IPCC (климатичен компютър) просто не са достатъчно добри.

„(Нуждаем се) от международен център, който да постигне квантов скок към климатичните модели, които улавят фундаменталната физика, която предизвиква крайностите.

„Ако не го направим, ще продължим да подценяваме интензивността на крайностите и все по-безпрецедентния им характер.“

Тя каза, че разходите за компютъра, които ще бъдат в стотици милиони лири, ще „бледнеят“ в сравнение с разходите след екстремни събития, за които обществото не е подготвено.

Дама Джулия се стреми да популяризира тази инициатива на срещата на върха по климата COP26 през ноември.

Тя и други учени са съгласни, че изменението на климата е спешен случай. Но оксфордският проф. Тим Палмър ми каза: „Невъзможно е да се каже в каква опасност се намираме, защото нямаме инструментите, за да отговорим на въпроса.

„Нуждаем се от ангажимент и визия с мащаба на ЦЕРН (най-големият европейски център за физически изследвания), ако искаме да изградим климатични модели, които могат точно да симулират крайностите на климата като канадската гореща вълна.“

Най-важното е, че изследователите трябва да преценят дали места като Северна Америка или Германия ще се сблъскат с крайности като топлинния купол и наводненията на всеки 20 години, 10 години, пет години – или може би дори всяка година. Понастоящем това ниво на точност не е възможно.

Някои учени твърдят, че е безполезно да чакаме IPCC да каже колко лошо ще бъде изменението на климата.

Проф. Бил Макгуайър, например, от UCL, каза: „Очевидното ускоряване на разрушаването на нашия стабилен климат просто потвърждава, че що се отнася до извънредната ситуация в климата, ние сме в дълбоки, дълбоки ла..а!

Професорът от Кеймбридж Майк Хълм се притеснява от този тон. Той казва: „Добре известно е, че IPCC работи по-бавно, отколкото времето – и с основателна причина.

„Да, има екстремни метеорологични условия и някои от тях – като горещините и някои интензивни урагани – стават все по-екстремни, но всичко това е предсказуемо според моделите на IPCC.

„Мисля, че е опасно да започнем да удряме барабана за все повече и повече спешни разговори.

Междувременно бившият главен учен от правителството на Обединеното кралство проф. Сър Дейвид Кинг наскоро създаде Консултативна група по изменението на климата, за да запълни пропуските, които според него са оставени от науката на IPCC.

Leave a Comment