Лошият проект на „Напоителни системи“ в Плана за възстановяване отпада, суша ще мъчи фермерите

Атанас Пеканов

Атанас Пеканов

„Наложи се голям проект за обновяване на напоителните системи, който за съжаление не беше добре обоснован, да отпадне. Всеки един проект трябва да бъде много добре обоснован пред службите на Европейската комисия дали ще навреди на околната среда, дали ще направи нещо в негативен аспект за зеления преход … Този проект не беше защитен и беше проблематичен още когато служебното правителство започна работа. Имаше дискусии и препоръки от службите на ЕК. Мисля, че в тази си форма той не може да мине. Можеше да тръгнем към вариант да правим оценка на въздействието към околната среда и да го задържим … Обаче щеше да забави планът още месец. Затова сме го извадили, защото начинът, по който беше проектиран, нямаше да мине през изискванията на ЕК.“ 

Това заяви в интервю за бТВ вицепремиерът от служебното правителство Атанас Пеканов при коментара си за внесения в ЕК План за възстановяване и устойчивост. 

Това означава, че земеделците ще продължат да страдат от настъпващата суша и да работят в несигурност дали инвестициите, които влагат в семена, разсади, обработки, торове и други, няма да се превърнат в загуба, която частично може да бъде покрита от условни обезщетения от държавата.

Вторият извод е, че „Напоителни системи“ЕАД за пореден път допусна с изработването на незащитен проект огромен гаф, свързан с един от основните важни ресурси за селското стопанство – водата за поливане.

Въпросът е дали министерството на земеделието под управлението на служебния кабинет не е могло да спаси поне част от проекта на държавната фирма, макар и с редуцирано финансиране?

Да припомним, че проектът на „Напоителни системи“ включваше възстановяването и модернизацията на 104 напоителни канала, 10 напоителни полета, 5 деривации, 28 помпени станции, 4 напорни тръбопроводи, 2 изравнителя, 8 водохващания и 4 язовира.

Така земеделците загубиха 847,5 млн. лв. заради лош проект и липса на време да бъде изготвен по-качествен такъв, и то в условия на затоплящ се климат с екстремни суши и наводнения.

Leave a Comment