Към 2025 г. завършващите студенти в направление „Животновъдство“ ще са с 41% по-малко

ветеринариНай-голямо намаление на броя на завършващите в следващите 5 години студенти ще има в професионалните направления „Животновъдство“ – 41 %, ,,Металургия“ – 39%, ,,Социални дейности“ и „Туризъм“ – 32% и „Икономика“ – 31 %.

Ръст се очаква в „Теория и управление на образованието“ – 76%, ,,Материали и материалознание“ и „Педагогика на обучението по … „ – 45%.

Това е записано в Националната карта на висшето образование в Република България, която кабинетът прие днес.

През следващите години броят на завършилите висше образование български граждани ще продължи да намалява.

Очаква се между 2021 и 2025 г. да се дипломират 239 хил. абсолвенти. Това е спад от 9% спрямо 263 хил., успешно приключили следването си в периода 2016-2020 г. Прогнозата е броят на завършилите да се стабилизира след 2025 г.

Освен че съдържа прогноза за промените в броя на студентите и на завършилите през следващите пет години, Националната карта на висшето образование на първо място дава информация за актуалната профилна и териториална структура на висшето образование в страната. Документът идентифицира регионалните потребности за развитие на висшето образование в зависимост от демографския потенциал и състоянието на пазара на труда в различните райони в страната.

 

Leave a Comment