По-високи пенсии с тежест върху осигурителния стаж залегнаха в актуализацията на бюджета

Асен ВасилевНационалният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи проектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджета за общественото осигуряване и на Здравната каса.

Предстои бюджетът на НЗОК допълнително да бъде представен по ред, изискан от финансовия министър Асен Василев.

В променения национален бюджет са заложени средства, които да се използват, ако кризата с Ковид-19 се задълбочи през есенно-зимния период.

Проектобюджетът е осигурил пари за работещите на първа линия срещу коронавируса.
Предлага се и повишение на пенсиите. Това ще се случи с увеличаване на тежестта на осигурителния стаж във формулата, по която се изчисляват персиите. Теглото на осигурителните стаж се вдига от 1.2 на 1.35.
Допълнителни 200 млн. лева ще бъдат осигурени за други социални плащания – месечна помощ за пенсионерите, които са под линията на бедност, както и помощ за родители с деца до 14 години, ако се наложи да останат вкъщи и да гледат децата заради нова COVID вълна.
82 млн. са предвидени по Закона за личната помощ.

С актуализацията минималната пенсия би станала 340 лева, а таванът вече ще е 1500 при 1440 сега. Социалната пенсия ще е 170 лева.

„Заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени при такъв сценарий. Плащанията, които са необходими и към бизнеса и здравната система, също са съобразени с такъв сценарий. Те са условни – ако не се случи такава криза, плащанията ще са доста по-малки. Ако се случи такава криза, те ще бъдат осигурени. Идеята на тази актуализация е парламентът да прецени и идвайки едно ново правителство, да има финансов ресурс да се справи с потенциално тежка вълна на Covid до края на година, без да трябва да се предприемат някакви спешни или извънредни мерки по отношение на финансите на държавата“, каза Асен Василев.

Управителят на здравната каса проф. Петко Салчев заяви, че в проекта на бюджета на НЗОК се предвиждат до края на годината постъпленията да са в размер на 134,5 млн. лв., като от здравноосигурителни вноски те ще бъдат 105 млн. лв. и от трансфери за здравно осигуряване – 29 млн. лева.

От АИКБ изразиха принципна подкрепа като уточниха, че имат резерва спрямо съотношението доболнична и извънболнична помощ.

От Българската стопанска камара се въздържаха от подкрепа, а от Българската търговско-промишлена палата коментираха, че принципно го подкрепят, както и от КРИБ, Съюз за стопанска инициатива.

 

Leave a Comment