А ако спортистите се състезаваха голи на Олимпиадата?

В древна Гърция това е било традиция, но днес състезателите разчитат за победи и на облеклото си

спортист Гърция, Олимпиада

Древногръцката легенда разказва, че през 720 г. пр. н. е. олимпийски спортист на име Орсип от Мегара се състезавал в бягането на 185 м, когато набедрената му препаска се изплъзнала. Вместо да спре и да скрие срама си, Орсип продължил със спринта и спечелил състезанието. Неговият триумфален пример останал. Голото атлетическо състезание – често подчертано чрез помазване със зехтин – се е превърнало в страст в Гърция, тълкувана като най-добрата почит към върховния бог Зевс.

„Това беше идеята Орсип да бъде героичен и победител, и след това да празнува, че е гол“, казва Сара Бонд, доцент по история в Университета на Айова. „Голите гръцки спортисти се превърнаха в емблема на гръцката индивидуалност и любезност“, казва тя, цитирана от Би Би Си.

Когато съвременните олимпийски игри бяха възродени през 1896 г., приливите в културата отдавна се бяха обърнали. Организаторите дори не помислиха да върнат гръцката традиция за голо състезание. А в съвременното атлетично състезание дрехите също играят съществена роля в представянето – обувките предлагат сцепление и добавят пружина към стъпката на бегача, плувните костюми могат да помогнат на плувците да се плъзгат по-лесно във водата и плътно прилепналите екипировки да намалят съпротивлението на вятъра.

Олимпийските игри през лятото в Токио също обещават да бъдат необичайни в много отношения, предвид ограниченията на Covid-19. Но какво, ако игрите предприемат още по- необичайна стъпка, като възстановят голотата на оригиналната гръцка олимпийска традиция? Въпреки че никой не мисли сериозно да прави това, идеята повдига интересни въпроси относно спортните постижения, културните норми, сексизма и други.

Като за начало, състезанието с голи тела би създало неудобни логистични проблеми за много спортисти. Докато съвременните състезатели често изпълняват своите спортове практически голи – носейки само плътно прилепнал еластан, например – някои дрехи служат за важни основни цели: да държат стегнато женските гърди и гениталиите на мъжете. „Без да е грубо, това помага поне по отношение на комфорта“, казва Шон Дийтън, директор на специалните проекти на Центъра за защита и комфорт на текстила в Държавния университет в Северна Каролина.

От друга страна, степента, до която облеклото всъщност допринася за спортните постижения (за разлика от просто удобството), е по-малко ясна. Според Олга Тройников, професор по функционални материали и човекоцентрирано инженерство в университета RMIT в Мелбърн, това наистина зависи само от дрехата, нейната пригодност към тялото на отделния спортист и спорта. Като цяло обаче облеклото прави няколко неща за спортистите, казва Тройников. Първо, той рационализира тялото и ви „свързва заедно“, позволявайки на силата на мускулите да бъде по-добре насочена към задачата, която трябва да се изпълни. Коланите за вдигане на тежести и спандексът могат да бъдат полезни, например, за стабилизиране на мускулите на състезателя, така че те да могат да насочат цялата си енергия към работата, която вършат. Без тези дрехи производителността може да пострада.

Много гладкото облекло също може да намали съпротивлението, което тялото среща при движение по въздух или вода – благодат за много видове спортове. Например, в допълнение към бръсненето на краката си, велосипедистите могат да се възползват и от носенето на плътни дрехи с много ниска устойчивост на въздух и със стратегически поставени груби лепенки, за да създадат благоприятно събуждане зад тях.

Най-убедителният пример за атлетични предимства, предлагани от облеклото, обаче идва от плуването. Всъщност спортът почти „се превърна в състезание по инженерството, а не само в атлетичните способности на човешкото тяло“, казва Тройников. Това попадна в заглавията през 2008 г., когато плувци, състезаващи се на Олимпийските игри в Пекин, счупиха 25 световни рекорда – 23 от тях от спортисти, носещи специализиран полиуретанов костюм, наречен LZR Racer.

Според НАСА , чиито учени са помогнали при проектирането на LZR Racer, съвременният костюм намалява триенето на кожата с 24% и също така компресира тялото на потребителя, за да намали съпротивлението. През 2010 г. FINA, международната организация по плуване, определи, че LZR Racer и подобни костюми предоставят твърде несправедливо предимство за ползвателите. Сега FINA забранява на участниците да се състезават в костюми, които помагат на скоростта, плаваемостта или ефективността. Всъщност това означава, че освен съпротивлението, добавено от висящи гърди или гениталии – разголването вероятно няма да повлияе драстично в представянето на плувците.

По отношение на другите летни спортове общият принос на облеклото за по-добри резултати е по-съмнителен, казва Тройников. „Има много твърдения, че прави това и прави онова, но всъщност няма много доказателства за това.“

Компресионните облекла например са предназначени да променят начина на протичане на кръвта през тялото, за да подобрят оксигенацията. Всъщност изследването е разделено на около 50 на 50 за и против подобряване на представянето, когато спортистите носят тези дрехи.

От друга страна, обувките са различна история, не само за повишаване на ефективността, но и за осигуряване на безопасност. Подходящите обувки, които осигуряват опора на арката и петата и омекотяване на удара на крака, значително помагат при бягане, скачане и бързи завои. Обувките също намаляват въздействието върху долните крайници, костите, сухожилията и мускулите. „Краката носят цялото тегло на тялото“, казва Памела Макколи, индустриален инженер в текстилния колеж „Уилсън“ в държавния университет в Северна Каролина. „Ето защо е толкова важно да имате отлична опора за краката, за да поддържате тялото си.“

Leave a Comment