Руски банки искат над 50% дял в най-голямата млечна ферма в Русия, собственост на немски инвеститор

С 210 000 крави и 6,3 млн. декара земя, холдингът на Щефан Дюр е третият най-голям производител на мляко в света
Щефан Дюр

Щефан Дюр

Бившият германски стажант в Русия Щефан Дюр, който построи най-голямата млечна ферма в огромната империя на Путин, може да бъде изтласкан от компанията му Ekosem Agrar AG против неговата воля. Руски банки искат временен мажоритарен дял в нея, пише германското издание agrarheute.com.

Вчера е получено съобщение, изпратено от Ekosem Agrar – кратко и оскъдно – но с важна информация. Тя казва, че, че Ekosem Agrar AG и нейният най-важен финансов партньор, Руската земеделска банка Rosselkhozbank ( RSHB), „е в дискусии относно средносрочното и дългосрочно финансиране на групата“. Руската Сбербанк също е на масата за преговори.

Разговорите са за по-нататъшното финансиране на гигантската млечна ферма и нейните дъщерни дружества. Но се разглежда и „временен мажоритарен дял“ от Rosselkhozbank в оперативните дъщерни дружества на Ekosem. С други думи, руските банки искат да поемат фирмата на Щефан Дюр Ekosem Agrar.

За Ekosem Agrar AG

Ekosem-Agrar AG, Walldorf, е германското холдингово дружество, което притежава EkoNiva Group, една от най-големите руски земеделски компании. С около 210 000 говеда, включително над 110 000 млечни крави, и производство от около 3200 тона сурово мляко на ден, компанията е най-големият производител на мляко в Русия и е трета в света по производство на мляко. Производството на мляко през 2020 г. е 925 000 тона, което съответства на увеличение от 22 процента. (Това е повече отколкото е националното годишно производство на краве мляко в България – б.р.) Холдингът обработва около 6 300 000 декара на няколко места между Ленинград на запад и Новосибирск на изток.

Основател и член на борда на компанията е Стефан Дюр, който е активен в руското земеделие от края на 80-те години. Според компанията той държи 58,8 процента от акциите.

Стефан Дюр (на 57 г.)  идва в Русия чрез програма за обмен, провеждана от Германската фермерска асоциация (DBV). Той е купи първия си бизнес в Русия през 2002 година.

Според предварителните данни за бизнеса, бизнесът на Ekosem Agrar AG достигна около 1,9 милиарда евро на 31 декември 2020 г. Докато собственият капитал възлиза на 234 милиона евро, привлеченият капитал към отчетната дата е 1,7 милиарда евро и се състои основно от банково финансиране и облигации.

Предварителните данни за бизнеса показват ръст на продажбите от 15 процента до 464 милиона евро за 2020 г. Оперативният резултат се е повишил от 92 милиона евро за същия период на предходната година до 99 милиона евро.

Според руския вестник „Комерсант“ холдингът преговаря с инвеститори за евентуална продажба на голяма част от акциите на компанията. Ekosem все още не е представил заверен финансов отчет за финансовата 2020 година. Публикуването, планирано за 30 юни според финансовия календар, беше отложено за кратък срок.

Предварителните данни за бизнеса показват ръст на продажбите от 15 процента до 464 милиона евро за 2020 г. Оперативният резултат се е повишил от 92 милиона евро за същия период на предходната година до 99 милиона евро.

Борсов срив

Според съобщението на компанията банката Rosselkhozbank се е опитала да упражни опции за закупуване на облигации в руските дъщерни компании от групата Ekosem. Основателят Щефан Дюр се защити срещу това в съда. Арбитражен съд във Воронеж е предоставил на групата предварителна правна защита според собствените й изявления. Изслушването трябва да се проведе на 24 август.

Независимо от това двата пакета облигации на Ekosem се сринаха на борсата вчера. Облигацията 2019/24 (ISIN: DE000A2YNR08) за около 40 милиона евро загуби около 15% на фондовата борса в Щутгарт до обяд. Лихвен купон от 7,5 процента се дължи на 1 август по тази облигация.

Облигацията 2012/22 (ISIN: DE000A1R0RZ5) за 78 милиона евро временно спадна до годишно дъно от 81 процента, но успя да се възстанови до около 92 процента до обяд; това съответстваше на отстъпка от почти 10 процента в сравнение с предходния ден.

Руският вестник „Комерсант“, позовавайки се на адвокати, съобщава, че собствениците на Ekosem Group са на мнение, че Rosselkhozbank се опитва да организира финансирането на компанията по такъв начин, че да може да упражнява възможностите за поемане на облигации.

Leave a Comment