Ето сигурните продукти на БАСФ, които действат безотказно при болести в зеленчуци, лозя и трайни насаждения

Карантинният срок на Дагонис и Сигнум в най-популярните зеленчуци е 3 дни
Фунгицидите при икономически значимите болести при лозя и трайни насаждения спасяват реколти от икономически значими болести
Павлина Великова

Павлина Великова

Павлина Великова, Продуктов мениджър житни култури, царевица и трайни насаждания в БАСФ България, пред Агро Пловдив

Г-жо Великова, кой е най-новият продукт за зеленчуци от БАСФ и каква е характеристиката му? 

Дагонис е най-новият SDHI фунгицид с регистрация в повече от 18 различни култури. Дагонис съдържа 2 активни вещества – най-мобилният SDHI  Xemium, и добре познатия триазол дифеноконазол. Комбинацията от двете активни вещества осигурява ефикасна и продължителна защита срещу широк спектър болести като брашнеста мана, алтернария, аскохитоза, ръжда, склеротиния и др.

дагонисОсновно предимство на Дагонис е краткият карантинен срок и бързото разграждане на остатъчните количества от активни вещества в продукцията. Ако в  началото на вегетацията може да използваме продукти с по-дълъг карантинен срок, то в периода на зреене и преди беритба това е невъзможно. Краткият карантинен срок позволява Дагонис да се използва почти през цялата вегетация. Например за ягоди е само 1 ден, а за домати, краставици, пипер и патладжан е 3 дни.

Освен това бързото разграждане на остатъчните количества от активни вещества ни помага да отговорим на потребителските изисквания за MRL (максимално допустими стойности на остатъчни количества от активни вещества). Дагонис може да бъде използван успешно и в Интегрирани растителнозащитни схеми, безопасен е за употреба и не влияе на полезните видове насекоми. Дозите на приложение на Дагонис са: 60 мл/дка срещу брашнеста мана и 100 мл/дка срещу алтернария при домати, пипер, краставици, патладжан и др.

Кои са другите продукти на БАСФ в зеленчуци? Моля посочете кои от тях също са с къс карантинен срок, тъй като повечето полски зеленчуци вече са в беритба?

Сигнум е другият универсален SDHI фунгицид, който успешно се прилага не само в овощарството, но и в зеленчукопроизводството. Сигнум е с регистрация в повече от 30 различни култури, може да се използва срещу сиво гниене при домати, пипер, патладжан, брашнеста мана при моркови, и срещу всички икономически важни болести при листни зеленчуци. Сигнум е предпочитано решение и при производството на малини, притежава висока ефикасност срещу сиво гниене, дидимела, антракноза, септориоза, ръжда и брашнеста мана, карантинният срок е само 3 дни.

Кои са значимите болести в лозята към днешна дата и каква растителна защита могат да приложат стопаните?

В момента повече сортове лози са във фенофаза „затваряне на чепките“. В този период препоръчваме да се използва Орвего срещу обикновена мана в комбинация Колис срещу оидиум и срещу сиво гниене. Орвего може да се използва през цялата вегетация, но е добре да се включи, когато има оформени зърна, тъй като активното вещество Инишиум има много силен афинитет към восъчния налеп, изключително добре прилепва и обхваща зърната, може да разчитате на продукта в тези критични фази от развитието на лозата.

Какви са продуктите на БАСФ за защита на костилковите овощни видове?

При костилкови овощни видове препоръчваме Сигнум. Сигнум е сред най-масово използваните фунгициди в овощарството и това не е случайно! Сигнум се справя успешно с икономически важните болести при костилкови овощни като кафяво гниене, бяла ръжда, брашнеста мана и др. Сигнум може да се използва при праскови, сливи и кайсии. Беритбата на череши приключи, но грижите при останалите костилкови овощни видове продължат. Професионалните овощари разпознават Сигнум като доказано и високоефикасно решение!

А при семкови овощни видове?

За защита на семковите овощни видове БАСФ разработи цялостна концепция. Концепцията KISS включва три иновативни фунгицида – Делан Про, Серкадис и Фабан, приложени в технология в критичните фази опазват семковите овощни видове от струпясване и брашнеста мана.

За борба с болести при съхранение като сиво гниене, пеницилийно гниене, горчиво гниене, и кафяво гниене, нашата препоръка е да се използва Белис. Правилният момент за приложение е малко преди беритба, като се спазват стриктно всички карантинни срокове и предписания. Дозата на приложение е 80 г/дка.

Подробна информация за всички продукти на БАСФ може да намерите на: https://www.agro.basf.bg

Както и във версията на онлайн каталога на БАСФ: https://bit.ly/3jc6mLx

Leave a Comment