Парите за отстъпка от акциза на горивата се увеличават от 84 на 100 млн. лв.

тракториТази година земеделските стопани ще получат 100 млн. лева отстъпка от акциза на горивата, което е с 16 млн. лв. повече от бюджета, одобрен по същата схема за миналата година.

Тази новина бе съобщена за първи път през декември 2020 г., след като ЕК нотифицира тази държавна помощ. Бюджетът от 100 млн. лв. ще се запази до 2023 г.

Очаква се указанията за прилагане на схемата и образците на нужните документи да бъдат публикувани на интернет страницата на агроведомството.

Освен увеличаване на бюджета ЕК разреши и удължаване на срока за прилагане на помощта до края на 2023 г.

Ставката на литър гориво ще бъде определена на по-късен етап на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на фермерите. Миналата година при общ бюджет от 84 милиона лева отстъпката за литър беше 0,36 лв.

Заявленията за ползване на отстъпката ще се подават от 1 до 24 септември, а право на подпомагане имат всички регистрирани земеделски производители.

Статистиката на фонд „Земеделие“ сочи, че интересът към схемата нараства непрекъснато, като за последните 4 години броят на подпомаганите стопани се е удвоил, а изплатените средства са над 400 милиона лева.

Leave a Comment