Нидерландия получи подкрепа от ЕК за улавяне на въглероден диоксид и използването му в оранжерии

Съоръжението

Съоръжението

Европейската комисия одобри 14,3 милиона евро инвестиционна държавна помощ на Нидерландия за компанията TWENCE HOLDING BV за изграждане на съоръжение за улавяне и използване на въглеродни емисии. Проектът ще позволи отстраняването на CO2 (въглероден диоксид) от димните газове. Инсталацията е разположена в Хенгело, Нидерландия.

Уловеният течен CO2 ще се използва предимно от оранжерии в градинарския сектор за засилване на растежа на културите. Инвестиционният проект се отнася до процеса на улавяне на втечнения CO2, а не до транспортирането му. Целта на мярката е да се повиши опазването на околната среда.

Мярката цели повторно използване на CO2 и допринася за развитието на устойчиви и кръгови продуктови вериги за повторно използване и прилагане на CO2 .

Предвидената инвестиционна помощ от около 14,3 милиона евро ще представлява 37% от допустимите инвестиционни разходи по проекта. Комисията установи, че помощта е пропорционална и не надвишава необходимия минимум, за да се направи подпомагания проект достатъчно печеливш.

Leave a Comment