Поскъпването на рапицата в Европа може да насърчи фермерите да разширят площите ѝ

Средната цена на маслодайните семена на борсата в Ротердам през сезон 2021/2022 г. се очаква да е 525-530 евро на тон

рапицаБюрото за анализи Strategie Grains запази перспективите за по -високо производство на рапица в Европейския съюз тази година, но предупреди, че цялостното предлагане може да остане ограничено.

В месечен доклад за маслодайните семена консултантската компания запази прогнозата си за тазгодишния реколта от рапица в Европейския съюз почти непроменена на 17,03 милиона тона, с 2,5% над прогнозираната продукция за 2020 г. от 16,61 милиона.

Европейските земеделски производители са в средата на прибирането на рапицата, като продукцията на основната маслодайна култура в региона – използвана за производство на годно за консумация масло, биодизелово гориво и фураж за добитък – се очаква широко да надмине миналата година, въпреки че обилните дъждове в началото на лятото повдигнаха опасения относно щетите на реколтата .

Въпреки прогнозираното увеличение на производството, запасите от рапица в ЕС до края на сезон 2021/22 сега се очаква да намалят допълнително от и без това ниското ниво през 2020/21 г., казват от Стратеджи грейнс.

Компанията заяви, че това се дължи на перспективите за намаляване на вноса от ЕС поради непривлекателните цени на канадските и австралийските доставки, както и на по -високия очакван износ от ЕС.

„Балансите на ЕС (търсене и предлагане) все още изглеждат тесни през новата пазарна година“, заявява Strategie Grains.

„Положението е бичи (за поскъпване – б.р.) за цените на ЕС, особено след като световната ситуация с рапицата и рапичното масло все още е в дефицит.“

Сушата и горещите вълни при най -големия износител – Канада, предизвикаха нова несигурност на пазара, който се бори със силното търсене на годни за консумация масла, особено от Китай.

Европейската комисия миналата седмица повиши прогнозата си за производство на рапица в ЕС през 2021/22 г. с 200 000 тона до 16,9 милиона тона, като същевременно намали прогнозирания внос със същата сума.

Средната цена на рапицата в Ротердам през сезон 2021/22, който започна през юли, може да достигне 525-530 евро на тон, надвишавайки нивото от миналия сезон, прогнозира Strategie Grains.

Високите цени биха могли да насърчат европейските земеделски производители да разширят площта на рапицата през следващия период на засаждане „на нива, които не са се виждали отдавна“, добавя той.

Leave a Comment