Без изненади: Броят на млечните крави и овцете устойчиво намалява с хиляди годишно

овцеПредвижданията на Центъра за изследвания в селското стопанство (САРА) са поголовието от млечни крави през 2021 г. да намалее до 221 хил. животни, което е с 3% по-малко в сравнение с 2020 година.

Предвижданията са стадото от млечни овце също да претърпи съкращение до 955 хил.глави, което е редукция от 2%.

Средносрочните перспективи при базов сценарий показват, че до 2025 година поголовието от млечни крави може да слезе до 195 хил.глави, а при овцете до 870 хил.животни.

Средната цена на суровото краве мляко у нас показва повишение през юли, като от 62,59 лв./100 литра (през април, май и юни), тя става 65 лв./100 литва. Очаква се и през август да се запази юлската цена.

Изкупеното краве мляко в България за януари-май е с 1,1% (65 т.) повече от предходната година. Най-значимо е увеличението в производството на сметана (+29,7%, 353 т.), сирена от краве мляко (+8%, 2604 т.), пакетирани пресни млека (+5%, 1629 т.) и имитиращи сирена (+3,9%, 203 т.).

Изкупните цени на кравето мляко през юли в ЕС са 0,36 евро/кг, което е много близко до равнищата в САЩ и Нова Зеландия. САРА очаква, че до есента няма да има по-големи движения в цените, но от есента заради високите цени на фуражите и на общата ценова тенденция, те ще тръгнат нагоре и въпросът е кога ще надминат 0,38 евро/кг.

Промяната във вкусовете на потребителите и предпочитанието за напълно растителни напитки близки до вкуса на прясното мляко води до навлизане на пазара на утвърдени производители на млечни продукти. Danone предлага млека Alpro на основата на ядки, които могат да бъдат закупени и в България. Nestlé пусна на пазара мляко от жълт грах. Подобрението на вкусовете прави тези напитки популярни не само сред веганите, но и сред масовите потребители. По отношение на хранителната стойност обаче те все още значително изостават от млякото, тъй като имат много ниско съдържание на протеини. Очаква се търсенето на напитки на растителна основа да остане устойчиво и в бъдеще.

 

Leave a Comment