Страната ни ще търси помощ от Европа за справяне с пожарите

Над 180 пожара са избухнали в страната ни в последното денонощие

Ако кризата с пожарите у нас се задълбочи е възможно страната ни да потърси помощ от ЕС поради факта, че не разполага с достатъчно авиационни средства за борба с огнената стихия, информира електронното издание на “Дневник”. Това е станало ясно от думите на служебния премиер Стефан Янев по време на парламентарен блиц контрол. Той е уточнил, че страната ни разполага само с един самолет, който може да се включи в гасенето на пожарите, като в допълнение могат да се включат и хеликоптери, но не повече от три.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев обяви, че Министерският съвет има готовност да извърши допълнителен трансфер от бюджета към засегнатите от пожарите общини.

Вследствие на пожарите в Югозападна България загинаха двама горски служители от Петрич и Кресна. Паметта им бе почетена с едноминутно мълчание преди началото на парламентарното заседание днес. В общините Сандански, Петрич и Кресна днес е ден на траур в памет на загиналите.

По информация на БНР, пожарът край благоевградските села Петрово и Голешово отново се е разиграл, като е овладян на няколко стотин  метра от къщите на хората. С падането на температурите привечер и утре сутринта ще продължи борбата с тлеещите огнища. „Направена е сериозна организация между Противопожарна охрана, Гражданска защита, военните, Югозападно държавно предприятие – горското предприятие, и не на последно място, разбира се, и община Сандански. Надявам се до края на днешния ден наистина пожарът не само да бъде локализиран, а да бъде и потушен”, заяви кметът на Сандански Атанас Стоянов.

И днес вече трети ден продължава  гасенето на пожара край земенското село Беренде. Трети ден пожарникари от област Перник, доброволци и горски служители се борят с огъня, който обхвана над 2000 декара треви, храсти и смесена гора. Благодарение усилията на пожарникарите фронтът на пожара е разкъсан и остават само локални огнища.

В региона на Ямбол екипите на местните противопожарни сили са гасили 11 пожара само за последните три дни. В 8 от случаите са горели сухи треви, храсти и отпадъци, няма преки материални щети.
Само за последното денонощие в страната са избухнали 187 пожара, като засега всички са локализирани, обяви главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“ пред Би Ти Ви по-рано днес.

Три военни формирования от Сухопътните войски оказват помощ при погасяването на големите горски пожари в областите Хасково, Благоевград и Пловдив, съобщи още БНР. От тази нощ военнослужещи от 31-и механизиран батальон в Хасково участват в погасяването на пожара край село Свирачи в Източните Родопи. Около 30 горски служители също са се включили в борбата с огнената стихия. Около 500 дка широколистна гора и сухи треви са изпепелени там. За момента пожарът е овладян, съобщиха от областна администрация. Военнослужещи с механизирана техника от състава на Бригадното командване – Благоевград действат по погасяването на пожара в гората край село Петрово. Техни колеги от 61-а механизирана бригада Карлово участват в гасенето на пожарите край селата Кръстевич и Старосел.

Европа помага вече на Гърция, Италия, Албанияи Северна Македония

Междувременно позовавайки се на изявление на комисаря по кризи Янес Линарчич, euractiv.bg информира, че Брюксел вече е изпратил помощ на Гърция, Италия Албания и Северна Македония.

Ние работим денонощно, за да изпратим помощ, тъй като пожарите бушуват в цяла Европа. “Благодаря на Кипър, Чехия, Франция, Словения и Нидерландия за бързото предоставяне на противопожарни самолети, хеликоптери и екипи от пожарникари в подкрепа на страните, които са силно засегнати от горски пожари“, заяви Ленарчич.

Изпращането на самолети и пожарникари се координира от Механизма на ЕС за гражданска защита, като Европейската комисия поема по-голямата част от разходите за мобилизация.

Гръцките пожарникари се борят с няколко големи огнища, включително около Атина, които разрушиха или повредиха десетки домове и предприятия и принудиха евакуацията на няколко населени места на юг и на остров Евбея.

Разрушителните пожари причиниха огромни щети и в някои части от Италия, включително в Сицилия и близо до Рим. Освен това Брюксел е предоставил помощ и на страни извън Общността, като са изпратени  два хеликоптера в Албания и 45 словенски пожарникари в Северна Македония, която обяви едномесечно кризисно положение.

Европейският съюз предостави по-рано тази седмица помощ за гасене на пожари в Турция, която също се бори с унищожителни летни пожари, които наложиха евакуиране на жители и туристи на безопасни места.

Leave a Comment