Търговията на международните борси в началото на месеца остана под влиянието на цените на пшеницата и царевицата зад Океана

Вяла търговия на борсата у нас

Началото на месеца в търговията зад Океана  се характеризираше със силно повишение в цените на контрактите на пшеницата и поевтиняване на царевицата, информират от Софийска стокова борса. Търговци и анализатори са в очакване на актуалните данни на американския департамент по земеделие, които ще бъдат публикувани през новата седмица. Пшеницата в Чикаго поскъпна с 9 долара до 286 долара за тон. Френската пшеница също поскъпна до 234 евро за тон (+11 евро/тон) .

Картината не беше по-различна и на пазарите в Русия и Украйна, където пшеницата поскъпна с между 7 и 10 долара за тон. съответно до 255 и 258 долара за тон.

Фючърсите на царевицата в САЩ се сринаха с 39 долара до 237 долара за тон, докато в Украйна се запазиха  на ниво от 240 евро за тон. В същото време котировките на ечемика на борсата в Париж останаха колебливи, като регистрираха ръст от само 2 евро до 218 евро за тон. Рапицата също поевтиня с 6 евро до 531 евро за тон. (-6 евро). Нерафинираното слънчогледово олио, което се търгува на борсата в Ротердам понижи цената си с 10 долара до 1390 долара за тон.

Ттърговията на борсата у нас остана вяла през текущата седмица, като се наблюдаваше само търсене на зърно и то в големи количества. Ечемикът и царевицата се търсеха на цени съответно от 310 и 320 лева за тон.

Leave a Comment