Работодатели: Не сме конкурентни, когато българската електроенергия е с 50% по-скъпа тази в Германия, Италия и Франция

Българската асоциация за текстил, облекло и кожи настоява ТЕЦ „Марица Изток 2“ да заработи на пълни обороти и да преустанови износа за Гърция
Снимка на БАТОК

Снимка на БАТОК

С писмо до ръководителите на Народното събрание, правителството и до министъра на икономиката Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК) заявява дълбоко притеснение от безпрецедентното увеличаване на цената на тока, която постигна рекорд.

На 4-ти август средната цена на електричеството на Българската независима енергийна борса надхвърли 200 евро, което е поскъпване с над 70%. Както се посочва в писмото до служебния премиер Стефан Янев, това е средно с над 50% по-скъпо от цената на тока в основните пазари, за които България изнася продукция – Германия, Италия и Франция.

„Заставаме зад искането ТЕЦ „Марица Изток 2“ да заработи на пълни обороти и да се ограничи износа за Гърция, за да бъде осигурено достатъчно електричество за българския пазар, което да доведе до балансиране на цените на енергията у нас“, заявяват от БАТОК.

Асоциацията иска още оставки и спешни мерки срещу създалата се ситуация.

Рекордното увеличение на електричеството поставя целия производствен сектор в България пред сериозни изпитания и е сигурен знак за задаваща се инфлация, предупреждават в писмото си от БАТОК.

Компаниите в сектор „Текстил, облекла и кожи“ са едни от най-засегнатите от кризата, породена от пандемията с COVID-19 през изминалата година в икономически и социален аспект. Повече от 90% от тях са експортно ориентирани и разполагат с квалифицирани специалисти и модерна техника.

Затруднената ситуация в индустрията в световен мащаб в последната една година изправи бранша пред сериозни предизвикателства у нас, припомнят от асоциацията. Наложените в началото на 2020 г. мерки и ограничения, доведоха до затваряне на цели производства, а повечето фирми не успяха да продадат вече готовата си продукция. 

„В момента поръчките и цените към българските производители продължават да спадат. Бъдещето на този традиционен за страната ни отрасъл е притеснително. Напомняме, че той формира приблизително 11% от общия износ и създава около 12% от добавената стойност в индустрията, както и е от съществено значение за формирането на брутния вътрешен продукт на България. Към момента сектора осигурява над 80 000 работни места“, съобщава БАТОК.

С писмото си асоциацията заявява подкрепата си към позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която включва 4-те най-големи бизнес организации у нас – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ.

Пислото е изпратено от името на Йордан Беловодски, изпълнителен Директор на БАТОК.

Leave a Comment