БАМ: Нова наредба ще оскъпи по-евтините сирена заради изискването да са опаковани

Българската асоциация на млекопреработвателите предупреждава потребителите, че от открита витрина ще могат да се закупуват само скъпи продукти

европейски сиренаНова наредба, обнародвана в „Държавен вестник“ на 3 август 2021 г., изисква по-евтините сирена, които влизат в новата категория „саламурено сирене с повишено водно съдържание“, да се предлагат само опаковани в търговската мрежа. Това ще оскъпи тези продукти и ще лиши потребителите от възможността да си поискат от продавача грамаж, който предпочитат.

Новото условие е залегнало в чл. 29∗ на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.

Публикуването на наредбата в официоза постави пред свършен факт редица млекопреработватели, които се надяваха аграрното министерство, което е автор на норматива, да редактира именно текста, свързан с изискването за опаковка.

По този повод Българската асоциация на млекопреработвателите (БАМ) подготви писмо, адресирано до потребителите.

„Обръщаме се към Вас с тревога във връзка с опасността скоро да нямате възможност да закупите сиренето, предпочитано и избирано от Вас досега“, пише БАМ.

Асоциацията предупреждава, че не само правото на избор на потребителите ще бъде застрашено, но и бъдещето на стотици преработватели в млечната промишленост, както и на хиляди работници, ангажирани в производството.

„Съгласно новите правила най-търсените български сирена в ценовия клас от 6 до 12 лв./ кг вече няма да могат да бъдат предлагани на открита витрина. На открита витрина (разтеглено пред клиента) ще имат право да излагат само производителите на сирене в ценовия клас 14 – 20 лв./кг“, заявяват от БАМ.

Според асоциацията освободеното от българските преработватели място ще бъде заето от вносни млечни продукти.

В писмото се посочва, че членовете на организацията са провели срещи с бившия министър Десислава Танева и с настоящия служебен министър проф. Христо Бозуков, за да бъде отменен текстът в чл. 29 от Наредбата. БАМ е имала подкрепата на търговци и на академичната общност. Проектът на наредбата пък е подготвен от министерството без да се посети нито едно млекопреработвателно предприятие, твърдят от асоциацията.

Изненадващо за млекопреработвателите наредбата е обнародвана в началото на август т.г.

„По административен път малцина лобисти се опитват да наложат на потребителите сирената си в най-високия ценови клас за сметка на ограничаване на правото на избор на българския потребител чрез изкуствено създаване на административни пречки за производителите на най-масово продаваните сирена“, заявяват от БАМ.

Друг аргумент против новото изискване е, че полиетиленовите опаковки, които преработвателите трябва да използват, влизат в противоречие с намерението на ЕС да ги ограничи.

„Намалените продажби на българско сирене на родния пазар автоматично ще доведе до закриване на предприятия и загуба на работни места. В много райони точно тези застрашени предприятия са единствените, които изкупуват мляко от фермите на земеделските производители и това ще бъде следващият проблем, създаден от новата административна регулация“, се казва още в обръщението.

БАМ е алармирала за проблеми служебния премиер Стефан Янев, служебния земеделски министър Христо Бозуков и новосформираната парламентарна земеделска комисия.

∗ Член 29 изисква опаковки за „саламурено сирене с повишено водно съдържание“. В чл. 7, ал. 3 се уточнява, че това е сирене, съхранявано в саламура, произведено от мляко, без използване на влагозадържащи агенти, с добавка на стартерна култура, подсирено с млекокоагулиращ ензим, получило необходимата технологична обработка, със съдържание в крайния продукт на сухо вещество и масленост в сухото вещество, всяко от които по-ниско от 40%. 

 

Leave a Comment