Да отглеждаш плодове и зеленчуци под фотоволтаици? Възможно и печелившо е!

Меки плодове, зеленчуци, грозде, ябълки и череши виреят прекрасно под полупрозрачните модули

Слънчевите панели генерират електричество в полетата, подпомагайки фермерите и опазвайки климата. Колко широко може да се разпространи агроволтаиката, пита и отговаря на въпроса Дойче веле.

Фабиан Картаус в стопанството под фотоволтаици Снимка на Дойче веле

Фабиан Картаус в стопанството с малини под фотоволтаици
Снимка на Дойче веле

Фабиан Картаус е израснал със слънчева енергия.

„Баща ми построи първата фотоволтаична система на покрива на плевнята и можеше да се види, че тя работи“, казва той.

Днес фермерът е на 33 години и  сам притежава две големи слънчеви енергийни системи. Под едната от тях той произвежда реколта. Преди пет години Картаус пое фермата на баща си близо до западен германския град Падерборн и започна да я управлява.

Обученият електроинженер работи през деня като продуктов мениджър за селскостопанска електроника, защото: „Не мога да изхранвам семейство с печалбите от отглеждането на 80 хектара полски боб, зърно, рапица и царевица“.

Топлината и сушата също предизвикаха значителен спад на добива през последните години.

„Съпругата ми и аз започнахме да мислим как да продължим да управляваме фермата по смислен начин“, казва Картаус. Така се ражда идеята за отглеждане на горски плодове под слънчев покрив с полупрозрачни модули.

„Помислихме какъв вид растения са подходящи при светлината и сянката под фотоволтаиците. Боровинките и малините са горски растения, така че това работи много добре“, казва той.

Първата реколта от разсад миналата година беше добра. Обикновено растенията се отглеждат на открито или в тунели от фолио.

Но Картаус подозира, че сянката под модулите може да увеличи добивите. Изключително горещото лято сега е нарастващ проблем за растенията, дори в Германия. Както той обяснява, покривите от фотоволтаици намаляват изпарението и по този начин спестяват вода.

„Веднъж измерихме разхода на вода. Изпарението при нас е около една четвърт в сравнение с растенията в открито поле“, обяснява той.

Енергия за стопанството плюс реколта

Разбира се, модулите осигуряват и електричество. С мощност от 750 киловата, системата генерира около 640 000 киловат часа годишно, което е еквивалентно на нуждите от електроенергия на 160 домакинства.

Картаус получава малко под 0,06 € (0,07 $) на kWh за подаването на тока в мрежата. Той иска сам да използва част от слънчевата енергия, за да управлява собствените си хладилни и лиофилни системи. Ако трябваше да купува електричеството от доставчика на енергия, това би му струвало около 0,25 евро на кВтч.

„Това е печеливша ситуация за всички. Това означава, че можем да генерираме зелена енергия на местно ниво и да я консумираме“, казва Картаус.

В Германия този метод на отглеждане работи добре за меки плодове, ябълки, череши, картофи и продукти като домати и краставици. В други региони на света различните конструкции на инсталации и модули могат да бъдат по -подходящи.

Огромен потенциал в световен мащаб

Какво точно расте там, е нещо, което заинтересованите страни от цял ​​свят могат да научат от Макс Троммсдорф, експерт по агроволтаика в Института за слънчеви енергийни системи Фраунхофер в южния германски град Фрайбург. Агроволтаиката е вълнуващ подход за използване на земеделски площи за едновременно производство на храна и генериране на фотоволтаично електричество. Троммсдорф и колегите му съветват правителствата по целия свят и наскоро организираха международна конференция за слънчевата енергия и земеделието.

В зависимост от местоположението, човек трябва да прецени оптималните светлинни условия за централите, както и местното търсене на електроенергия, казва Троммсдорф.

„Има големи регионални различия: зависи от това какво се отглежда, какви са климатичните зони, какви са селските структури.“

Голямото предизвикателство, казва той, е взаимното разбиране: „Какво може да направи фотоволтаиката? Какво е необходимо на селското стопанство за успешна интеграция?“

Троммсдорф и колегите му виждат огромен потенциал за агроволтаиката по целия свят. Вече има някои агроволтаични заводи в Европа, Мали, Гамбия и Чили; но по -голямата част са в Азия.

Най -големият завод в света, с мощност около 1000 мегавата и обхващащ 20 квадратни километра (около 8 квадратни мили), се намира на ръба на пустинята Гоби в Китай. Отглеждането на годжи плодове под покривите на модулите има за цел да направи сухата земя отново плодородна.

А в Япония фермерите вече събират реколтата от повече от 2000 агроволтаични системи.

„Целта тук е да се подкрепят структурните промени, да се спре изселването на селските райони и да се създадат перспективи за селското население“, казва Троммсдорф.

В Европа Франция е пионер, особено в лозарството. Там държавните субсидии за модулни покриви са предназначени за защита на лозите.

„Много сортове грозде получават твърде много слънце и топлина поради изменението на климата“, обяснява Троммсдорф. „Сянката тук може да донесе някои ползи.“

Нови перспективи пред селското стопанство

Фабиан Картаус планира да разшири слънчевото си поле в бъдеще. В момента плодовете му растат под 0,4 хектара (4 декара) слънчеви панели. „Бих искал да разширя това до площ от 8 или 10 хектара, тогава наистина ще си заслужава.“

Картаус обаче ще трябва да бъде търпелив. Досега, казва той, разширяването все още е тромаво за фермерите в Германия.

Но той се надява скоро това да се промени. И вече съветва други фермери „определено да започнат да се занимават с темата“, дори ако ще отнеме известно време, за да се внедри в техните собствени полета.

Leave a Comment