БГ лидерът в селското стопанство е с арменско име

Наши зърнопроизводители се разшириха към Румъния, където закупиха и арендоваха 35 000 декара

прибиране на пшеницаЛидерът на 2012 г. в селското стопанство е базираният в Бургас търговец на зърнени култури „Севан“. Компанията е имала приходи от 326 млн.лв. и печалба от 5.617 милиона. Това сочи годишната класадия на в. „Капитал“ на база постигнати обороти през 2012 г.

„Севан“ е собственост на Артур Акопян, Армен Акопян и Азатуи Погосян. Дружеството е един от най-големите търговци в страната на пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и кориандър. То е и производител на житни култури, които отглежда върху 30 000 дка. Бургаската компания е свързана и с десетия в класацията „Хранекспорт БГ“.

На второ място присъства и друг голям играч от сектора съхранение и търговия със зърно – „Зърнени храни – гр. Силистра“. Мажоритарен собственик и управител в акционерното дружество е Стефан Иванов. Фирмата търгува на едро и е собственик на зърнобази в Североизточна България.

Топ 10 в селското стопанство

Топ 3 в класацията се допълва от дъщерното на „Агрия груп холдинг“ дружество „Кристера“, което е собственик на най-големия публичен склад за зърно в страната. Той се намира в Попово. Фирмата се занимава и с мелничарство, като според подадени от нея данни мелницата има капацитет от 30 хил. тона годишно.

Десетте най-големи компании в сектора се допълват от търговци на зърно и на фуражи. В нея попада и единственият чужд представител – търговецът на семена „Пионер България“, дъщерно дружество на „Дюпонт“. Най-големият зърнопроизводител присъства с едно дружество – ЕТ „Агро – Светозар Дичевски“, част от групата „Октопод холдинг“. Заедно с другите компании от нея „Октопод“ е взел най-много европейски субсидии за площ, като през миналата година е получил над 34 млн. лв. според данни за десетте най-големи получатели на евросредства от фонд „Земеделие“.

Отличителен белег за селското стопанство през 2012 г. е, че голяма част от едрия и средния бизнес е с български капитали за разлика от почти всички други отрасли.

Обобщението на автора на класацията е, че земеделският сектор е в добра кондиция, но забавя темпа на растеж спрямо 2011 г. Двигател за отрасъла продължава да бъде зърнопроизводството и търговия със зърно, като всички други подотрасли се сблъскват със сериозни проблеми и остават невидими в класациите на лидерите в земеделието.

Официалната статистика показва, че износът на зърно е достигнал 2.5-2.6 млн. тона, което е сходно с предходните години, но резултатите са различни за отделните отрасли. Така например е увеличено количеството пшеница, продадено на международни пазари, но е спаднало при слънчогледа, царевицата и ечемика. За 2012 г. износът на житни култури е бил за 1.6 млрд. лв при 1.37 млрд. лв година по-рано, сочат данните. При маслодайните той е бил 1.1 млрд. лв. при 1.5 млрд. лв година по-рано.

За 2012 г. бе характерна и с нарастване на разходите в земеделието. От една страна е имало увеличение на изплащаните ренти и на цените на земите, от друга са регистрирани поскъпвания при торове, семена и други.

Най-големите фирми в земеделието са работили на печалба през миналата година, но при част от тях приходите са намалени спрямо предходната. Маржовете в сектора са малки и средни – до около 7-8%.

През 2012 г. за първи път български производители излязоха извън българските граници. По данни на консултанти първите сделки за земя в Румъния вече са факт, като играчите там са български арендатори и фондове за земя. Повечето от тях не търсят публичност, като сделките са и трудно проследими заради все още важащите ограничения за притежаване на земя от чужденци, които отпадат от 2014 г. Според консултанти и фирми от бранша закупените земи са около 15 хил. дка, а взетите под аренда – около 20 хил. дка, а терените са предимно в южните части на страната.

Leave a Comment