Система за аквапоника позволява комбинирано отглеждане на зеленчуци и риба

Екскрементите на рибите осигуряват нитрати за растеж на зеленчуците. След като марулите усвоят азотните соли, пречистената вода се връща при рибите, обясняват от холандска стартираща компания, която прилага технологията
малкото стопанство на стартиращата холандска фирма съчетава аквапониката с аквакултурите Снимка на Phood farm

Малкото стопанство на стартиращата холандска фирма съчетава аквапониката с аквакултурите         Снимки на Phood farm

Насред стара фабрика за млечни продукти в индустриален парк в Айндховен в Холандия основателите на стартиращата ферма Phood имат своя път, който скоро ще се развие. Те се надяват, че тук ще се роди бъдещето на селското стопанство.

Методът, използван от петимата млади основатели, за отглеждане на до 200 килограма марули седмично на площ, по-малка от тенис корта, позволява комбинираното отглеждане на аквакултури и зеленчуци във вода без почва (аквапоника).

Двете системи заедно създават високоефективен цикъл на вода и хранителни вещества, разказва Дойче веле.

Земеделието изчерпва нашите ресурси

Монокултурното отглеждане на храни и прекомерната употреба на торове и пестициди увреждат почвите и биологичното разнообразие и застрашават цели екосистеми.

Глобалното производство на храни е отговорно за около една пета от всички емисии на парникови газове, без да се брои транспортът.

Междувременно 70% от питейната вода в света се използва за земеделие, въпреки че половината от населението на света е изправено пред сериозен недостиг на вода в продължение на поне месец от годината.

Phood Farm вярва, че аквапониката може да бъде важна част от решението. От една страна, нейната система за производство на храни използва 90% по -малко вода от конвенционалното земеделие.

В оранжерия водата се губи само когато се изпарява или се абсорбира от растенията, обяснява Тим Елфринг, съосновател на ферма Phood.

Как работи системата?

Това е сравнително прост процес: След като разсадът се отгледа, корените на марулите се поставят върху плаваща плоча от стиропор и прекарват пет до шест седмици в узряване преди да бъдат събрани.

аквапоникаПред басейните на растенията има два големи басейна, в които плуват 180 коѝ шарана. Екскрементите им се изпомпват в басейн, където естествените бактерии от въздуха, почвата и водата превръщат потенциално токсичния амоняк от рибния тор в нитрат, който е необходим на зеленчуците, за да растат.

Тъй като растенията се хранят с нитрати, те пречистват водата, която се изпомпва и се връща обратно, но вече чиста в басейна за риба.

Зеленчуците се нуждаят от малко или от никакъв допълнителен тор, за да растат в система за аквапоника. „Имаме риби, те доставят цялата хранителна стойност“, каза Елфринг.

Тъй като системата е затворена отвън и изключително контролирана, тя не се нуждае от пестициди.

Добивите също са значително по -високи в сравнение с конвенционалните аквакултури, каза Вернер Клоас, учен от Института по сладководна екология и вътрешен рибарство (IGB) в Лайбниц.

„Ако имате 10 литра вода, обикновено можете да произвеждате 2,5 грама риба в затворена система за рециркулация“, каза той. „С напълно оборудвана система за аквапоника вече можете да получите до 100 грама риба и можете да произвеждате 500 грама домати едновременно.“

По този начин могат да се отглеждат домати, патладжани, маруля, различни билки и зеленчуци. Теоретично би било възможно дори да се засаждат зърно и царевица, но инфраструктурните инвестиции биха били твърде високи, за да бъдат икономически жизнеспособни. Многогодишните растения и плодове като ябълки или портокали не са подходящи.

Аквапониката като борба с прекомерния риболов

За разлика от другите системи за аквапоника, Phood Farm отглежда коѝ шаран за колекционери на риба. Елфринг и неговите партньори обмислят скоро преминаване към риба за консумация, отчасти като средство за борба с прекомерния риболов, който е една от най-големите заплахи за морските екосистеми.

Въпреки че аквакултурите се рекламират като решение срещу прекомерен риболов в океана, получените екскременти от риба представляват огромна тежест за околните екосистеми.

Междувременно отглеждането на месоядни видове като сьомга също насърчава прекомерния риболов на риба, необходима като фураж.

Около 20% от уловената риба в световен мащаб се използва като фураж за аквакултури, според екологичната организация WWF.

Следователно отглеждането на видове, които могат да се хранят предимно с растения като тилапия или шаран, е от решаващо значение за устойчивостта на аквакултурите и аквапониката.

Насърчаване на хранителната самодостатъчност

Според Абдус Салам, учен от Бангладешкия аграрен университет, по-малките рециркулационни системи могат да бъдат особено полезни в развиващите се страни в Африка, Азия или Латинска Америка.

С отворена система на покрива от около 10 квадратни метра (108 квадратни фута), семейство в Бангладеш би могло да „допълва почти 70% от своите зеленчуци през цялата година“, каза Салам. Това може да бъде важно в развиващите се страни с оскъдни ресурси, които са все по-засегнати от изменението на климата.

С около 100 долара (84 евро) бангладешците биха могли да прибират около 40 килограма зеленчуци четири пъти годишно и 7 килограма риба тилапия годишно, каза Салам. Отглеждането на аквапоника може да се извършва почти навсякъде, включително на покривите в града или в провинцията.

В светлината на нарастващите нужди от храна на нарастващото световно население и по-големия недостиг на ресурси, Вернер Клоас вижда широкомащабната аквапоника като бъдеще. „Мисля, че за продоволствената сигурност на всички нас се нуждаем от някои големи съоръжения“, каза той.

Холандската компания Omegabaars показва как това може да стане. Рибното стопанство е установило споделен водно -хранителен цикъл със съседна доматена плантация.

„Това е моята визия“, каза Клоас за това как трябва да се развива аквапониката през следващите пет до 10 години. „Няма да имате система, която да произвежда само една или друга част – само риба или растения.“ Тайната на продоволствената сигурност ще бъдат системи, които комбинират и двете.

Цените на Phood Farm вече могат да се конкурират с местните цени в Айндховен. Въпреки че младата компания все още не е с висока печалба, това се очаква да се промени през следващите месеци и години.

По-голямо съоръжение в средата на града е в етап на планиране.

Leave a Comment