Едва 705 потенциални бенефициери ще бъдат засегнати при тавани на директни плащания за суми над 100 хил. евро

Разчетите направени  в анализ от предходното ръководство на земеделското министерство показват, че при налагане на таван на директните плащания над 100 хил. евро ще бъдат засегнати едва 705 потенциални бенефициери, стана ясно по време на вчерашното заседание на ресорната парламентарна комисия. „Малко е трудно да се изкарат таваните на директните плащания от общите плащания. Ние не можем да гледаме само тавана, защото той е половината от нещата, които можем да изчислим“, каза по време на заседанието заместник министър Явор Гечев.

Служебното ръководство на МЗХГ е подготвило анализ за това какъв би бил процентът на засегнатите бенефициери при  налагане на постепенна редукция на таваните на плащанията от 25% до 85% в зависимост от получаваните суми за директни плащания на база 2019 година. Гечев не изключи вариант за национално решение, което да обхваща и двата варианта.

„Целия първи стълб е разделен на редица плащания, в който СЕПП е една част. Знае се че обвързаната подкрепа е 13+2 процента, че за преразпределителни плащания  към малките производители отиват 10% от плащанията, като новото е, че 25% от средствата  ще отиват за еко схемите. Освен това имаме задължителни преразпределителни плащания по първи и втори стълб общо 3%, и делът на СЕПП, който е 46% от първи стълб“, разясни още Гечев. Идеята според него е не просто да имаме интервенции с пари, а да се докаже, че всяка една група от бенефициери-малки, средни и големи имат нужда от различен вид интервенции, някои от които няма да са в парична стойност.

Leave a Comment