С. Караколев: Не е внесено предложение в парламента за още 70 млн. лв. за фермерите от държавния бюджет

Очаква се между първо и второ четене на законопроекта да се добавят средства за компенсиране на стопаните за щетите от пандемията
Симеон Караколев

Симеон Караколев

В парламентарната Комисия по бюджет и финанси започна да обсъжда на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г. В актуализацията обаче не е предложено увеличение на средствата за селското стопанство за компенсиране на щетите от Ковид-19.

Миналата седмица на среща на председатели на земеделски организации със служебния премиер Стефан Янев, вицепремиера Атанас Пеканов и със земеделския министър Христо Бозуков бе обсъдена възможността за промени в проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост, така че да има повече пари за селското стопанство.

Друго искане на браншовиците бе при актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2021 г. да се заложат допълнителни 70 млн. лв., с които да се подпомогнат фермерите от всички сектори за щетите, нанесени от пандемията.

„Не знам защо не е внесено предложението ни в бюджета да се осигурят тези средства, от които всички имаме нужда“, каза пред Агро Пловдив съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.

Засега той има уверението и на председателя на парламентарната аграрна комисия Пламен Абровски, и на бюджетната комисия Любомир Каримански, че между първо и второ четене в проектозакона ще се заложи това ново разходно перо. Караколев каза още, че ще разчита на подкрепата на и други депутати от земеделската комисия – на бившия министър Десислава Танева, на Албена Симеонова и други.

Припомняме, че през 2020 г. по новата мярка 21 и подмярка Ковид 1 от ПРСР бяха разпределени към стопаните 93,5 млн. лв. именно за компенсиране на щетите от Ковид-19.Подмярката обхващаше секторите „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“ „Винени лозя“, „Декоративни растения“, „Животновъдство“ (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство“. Подмярка Ковид 2 бе с бюджет 5,5 млн. лева и подпомагане получиха останалите направления в областта на растениевъдството и  „Животновъдство“ (свине и птици). Подмярка Ковид 3 бе за преработватели и групи и организации производители, на които бяха изплатени 8,2 млн. лв. Тази пролет пък бе отворена още веднъж мярка 21 за онези, които миналата година не са получили подпомагане. Бюджетът бе 14,7 млн. лева.

Симеон Караколев заяви, че животновъдният бранш е с увеличени разходи заради сушата, която вече е „изгорила“ пасищната растителност в равнините и е намалила добива на люцерново и други сена. „Има дефицит на сено, заради което е увеличена, макар и не много, цената му. Животновъдите трупат допълнителни разходи да го купуват от планински райони и там, където все пак паднаха малко валежи“, каза той. Проблемът с по-скъпия концентриран фураж тегне не само на свиневъдите, а на всички от животновъдния сектор, допълни той.

1 Comment

  1. Сашо каза:

    Това не е истина.
    МЗХГ има официално внесено предложение до финансовия министър за актуализация на бюджета на ДФЗ с 110,5 милиона лева. От тях 45,5 милиона за изплащане на инвестиционни и компесаторни плащания и 70 милиона за подпомагане по Covid мерки за производители. Лесно може е да се провери.

Leave a Comment