Къде отива водата на планетата? Килограм зеленчуци гълта 200 литра, пържола 15 000, кафе 19 000

Въпреки че 70% от земята е покрита с вода, по-малко от 1% от останалите запаси са годни за пиене и отглеждане на селскостопански култури и животни

недостиг на вода„Години наред се водеха войни за петрол“, заяви вицепрезидентът на САЩ Камала Харис по -рано тази година. „След кратко време те ще се бият над водата.“

Като се има предвид, че повече от 70% от нашата планета е покрита с вода – всички казаха, че това е повече от един милиард трилион литра – това предположение на Харис може да звучи малко драматично.

Но ние наистина говорим за ограничен ресурс. Само 3% от цялата останала течна маса е прясна вода. И от това повечето от нея е заключена в ледници, оставяйки по -малко от 1% достъпни количества, използваеми за пиене и отглеждане на храна. Така че с увеличаването на световното население, има все по -малко вода за употреба, и за отглеждане на земеделски култури, необходими за храненето ни, пише Дойче веле.

На всичкото отгоре наличната ни вода все повече се замърсява от торове и фабрики или просто се използва прекомерно – което води до намаляване на нивата на водоносни хоризонти в пренаселените градове. В крайна сметка повече от нас се борят за малко по-добра вода.

Вярно е, че можем да използваме водата в океаните и моретата, но

обезсоляването й идва със собствен набор от проблеми.

Първо, извличането на сол от водата е енергийно интензивно, което означава, че процесът увеличава емисиите на CO2, които помогнаха на първо място за недостиг на вода.

Освен това скъпите инсталации за обезсоляване са разпределени неравномерно. От около 20 000 инсталации в световен мащаб, около половината са разположени в богатите на петрол държави от Персийския залив. И като цяло по-голямата част обслужват страните с високи доходи.

Така че в Африка, където всеки трети човек вече се сблъсква с екстремна несигурност на водата , достъпът до обезсолена вода е много ограничен-особено в бедните страни с недостатъчни ресурси, които също са засегнати с променливи валежи и осакатяваща суша .

Другият проблем е саламурата. След като прясната вода се отдели, солените остатъци се връщат в океана, където те изчерпват кислорода и задушават организмите.

Колко вода е нужна за храната и дрехите?

И все пак решение с намаляващата сладка вода има, ако направим някои големи промени в начина на живот. И няма да е толкова просто, колкото да намалим душовете и да мием по-малко дрехите и колите си.

Килограм здрави зърна  от кафе за еспресо поглъщат около 19 000 литра вода.

Производството на чифт дънки изисква около 10 000 литра.

А пържолата, която обичаме да поръчваме? Един килограм говеждо се нуждае от 15 000 литра вода. Така че направете си математиката.

Междувременно килограм зеленчуци като моркови и домати потребяват само около 200 литра. Дори сочните грейпфрути изискват относително малки 500 литра вода на килограм. Разбира се, звучи много, но запомнете говеждото месо.

Този хранителен отпечатък ще стане по -важен, тъй като ресурсът става все по -оскъден. За да го намалим, може да се наложи да се справим и с нашата шоколадова мания: килограм шоколад изразходва над 17 000 литра вода, докато бадемите, които понякога влизат в него, не изостават много-наистина. В затруднената от суша Калифорния, жадните бадемови дървета сега се изтръгват от фермерите.

Какво е решението, да живеем на моркови и да носим конопени панталони?

Това е един от начините. Но това няма да реши проблема от само себе си.

Въпреки че според Arjen Y. Hoekstra, холандския професор, който е изобретил идеята за водния отпечатък, намаляването на консумацията на месо може да намали потреблението на вода с над 35%, дори това няма да е достатъчно.

Селското стопанство, което използва 70% от наличната ни прясна вода и губи много от нея за пропускане на тръби и изпаряване, също играе роля, като осигурява ефективна напоителна инфраструктура.

Засаждането на дървета също може да помогне. Проучване, публикувано по -рано тази година, установи, че превръщането на земеделска земя в гора може да увеличи валежите, особено през лятото.

Но в стаята има истински слон; най-добрата мярка за спестяване на вода за смекчаване на изменението на климата е чрез бърза декарбонизация.

В комбинация тези фактори могат да помогнат за спасяването на много животи – и да предотвратят апокалиптични водни войни.

Leave a Comment