БАБХ в Пловдив установи 14 нерегистрирани лични стопанства в 10 км радиус около с. Красново

прасета, свинеПроверки на Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив установиха нерегистрирани лично стопанства с единични бройки свине в радиус от 10 километра от село Красново, община Хисаря.

Проверките са заради установеното огнище на африканска чума по свинете в личен двор в селото на 21 август.

На стопаните с нерегистрирани свине са им връчени предписания за регистрация. От животните са взети кръвни проби. Те ще бъдат маркирани и заведени във ВетИС. Ще се извършват и периодични клинични прегледи на установените прасета.

В самото с. Красново няма други установени нерегистрирани лични стопанства. На стопанина на „задния двор“, в който е избухнало заболяването, е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Днес там е извършена поредната дезинфекция.

Проверките продължават в селата Мало Крушево и Старосел, а утре (петък) ОВЛ ще инспектират с. Драгомир в общ. Съединение.

На общинска епизоотична комисия в Хисар вчера, бяха потвърдени решенията на областната епизоотична комисия от миналата седмица. Ветеринарните лекари от ОДБХ работят съвместно с кметовете на населените места, които оказват съдействие относно овладяването на епизоотичната обстановка и предприетите мерки за преброяване на животните.

Leave a Comment